INTERLIBER

GUŽVA NA ZAGREBAČKOM SAJMU KNJIGA Odlično ide literatura za samopomoć i popularna psihologija, upravo tiskani naslovi nude se uz popust od 20%

 
 Darko Tomas / CROPIX

Prvi autobus s đacima u utorak se pred Velesajmom iskrcao nekoliko minuta prije no što je otvoren ovogodišnji Interliber, a već u deset ujutro Haberleove velesajamske paviljone, preciznije one broj pet i šest, popunjavalo je veći broj uglavnom mladih ljudi. Na nekima od štandova radnici su se u to doba još nesigurno ljuljali na ljestvama, u posljednji čas lijepeći plakate s reklamama za izdavačima udarne ovogodišnje naslove.

Na ulazu u paviljon broj pet jedan od prvih štandova na koji, htjeli ili ne, pada pogled pri dolasku na Interliber reklamira se sa "Svaka knjiga 20 kuna" Nova stvarnost, ravno na vratima, tamo nudi kršćansku literaturu, vrtlarske priručnike, stare geografske i povijesne atlase, ljubavne romane koje su davno izdali nakladnici čije ime vam više ništa ne govori.

Točno preko njih je VBZ, čijim štandom dominira "Postanak" Dana Browna, koji se, upravo izišao, sa sajamskim popustom nudi za 159 kuna. Starija gospođa, ponešto zbunjena, prodavača traži "Lutku" Ismaila Kadarea, kaže kako je zato i došla na sajam te je sasvim sigurna da je knjiga stigla, tiskana je, uvjerava prodavača riječima: "Mora biti tu. Ravno ispod čekića, svježe otisnuta!".

Frakturin štand opasan je zanimljivim, uvećanim crno-bijelim crtežima Ivane Jurić, koji su nastali po motivima knjiga što ih je ta nakladnička kuća izdala posljednjih godina. Na crtežima je žena s kosom koja simbolizira zapetljane odnose među ljudima, kakve u romanima opisuju Gaelle Josse, Đurđa Knežević, Zorica Radaković, Ivana Šojat, zatim gavran, glava vuka, cepelin; na jednome je srce što krvari, oko njega bodljikava žica, podsjeća na ljudske sudbine što ih u "Calypsu" spominje Ognjen Spahić ili pak Halfon u "Poljskom boksaču".

Novi, upravo tiskani naslovi nude se s prigodnim popustom, koji kod većine izdavača iznosi oko 20%. "Povijest oktobarske revolucije" Neila Faulknera (120 kn), "Prevarant", novoprevedeni roman Javiera Cercasa o nekadašnjem anarhistu i republikanskom vojniku, junaku ili prevarantu (130 kn), "Rastrgane godine, 1918-1938", nastavak "Vrtoglavih godina" povjesničara Philippa Bloma (200 kn), "Nezemaljski izraz njegovih ruku" Miljenka Jergovića (100 kn), "Dnevnik jednog mitomana" Zdravka Zime (150 kn).

S Profilova štanda, s velikog plakata, gleda nas Ivica Todorić, "biografija palog kralja biznisa i politike", kako reklamiraju knjigu Ratka Boškovića, stoji 65 kuna. "Salon za plakanje", novi krimić Pavla Pavličića, dobro ide na štandu MozaikKnjige, snižen na 89 kuna, "Poslije kiše" Rade Šerbedžije (Hena.com) 111 kuna, "Ratni dnevnici 1939-1945" Astrid Lindgren (Disput) 70 kuna, "Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva", što su ih međusobno izmjenjivali Hannah Arendt i Martin Heidegger (TIMM Press) 170 kuna …

Zagreb, 071117.
Avenija Dubrovnik 15.
Na Zagrebackom velesajmu odrzava se 40. Interliber, medjunarodni sajam knjiga i ucila.
Na fotografiji: knjiga Pavla Pavicica.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Na štandu OceanMore studentica, uz novoobjavljen "Čitav jedan život" Robert Seethalera, kupuje Knausgårda. Pojedinačni primjerci iz četiri toma Knausgårdove "Moje borbe" sad su od 120 do 135 kuna, za 20 kuna možete kupiti većinu prevedenih naslova Frédérica Beigbedera, 50 kuna je "Pijanistica" Elfride Jelinek, po stotinu su knjige Alice Munro, Novakova "Črna mati zemla" je 110, "Ciganin ali najljepši", naslov kojeg se najviše iščekivalo za lanjskog Interlibera, sad je 120 kn.

Jesenski i Turk imaju štand rasprodaje, naslovi poput Mumfordove "Povijesti utopija" ili "Masovna psihologija fašizma" Wilhelma Reicha stoje samo 50 kuna.

"Trpite ono što morate?: Povijest EU i njezina budućnost" Yanisa Varoufakisa, knjiga koju je Sandorf prodao u, za naše prilike odličnih, 5000 primjeraka, na sajamskom je popustu 80 kuna. "Što sam rekao kćeri o ekonomiji" istog autora stoji 40 kuna.

Murakamijevu trilogiju "1Q84" na štandu Vuković Runjić prodaju po 80 kuna po naslovu. 50 kuna je, prije tri godine u nas objavljen roman "Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju" Olge Tokarczuk, po kojem je nedavno napravljen nagrađivani film, isto toliko je, primjerice, i "Otkup sirove kože" Abdulaha Sidrana. "Tesla - izumitelj električnog doba" (Planetopija) na Interliberu je 90 kuna.

Na štandu Buybooka poslijepodne očekuju da će im stići "Sjećanje šume" Damira Karakaša. Sandorf je svoje izdanje rasprodao, a pisac je novi ugovor potpisao sa sarajevskim izdavačem.

Red je na blagajnama ispred Libellusova štanda gdje su Marti Misterija i Zagor sniženi za 50%, a sličan je prizor i kod Strip Agenta - ovo je, kažu, prva godina da tvrdo ukoričena izdanja Alan Forda prodaju po 10 kuna.

- Dolaze kolekcionari, ali često i djeca. Kažu da kupuju za tate, kao poklon - govori Milan Vezmar. Fibra je upravo objavila "Propovjednika", taj kultni strip Gartha Ennisa publika probranija ukusa konačno može čitati na hrvatskom (240 kuna), a ovih su dana izdali i "Torpedo 1936", koji potpisuju Jordi Bernet, Enrique Sanchez Abuli i Alex Toth (144 kune). RockMark, prva glazbena knjižara u Hrvatskoj, prodaje biografije Toma Waitsa i Metallice za 30 kuna.

Za desetak kuna na Egmontovom štandu prodaju se StarWars bojanke, a odlično im idu, kažu, sve knjige o Minecraftu. Uz dosadašnji "Vodič za istraživače" i "Vodič za kreativce" upravo su izdali "Vodič za redstone" i "Vodič za podzemlje" (svi po 80 kuna). "Priče za laku noć za mlade buntovnice -100 pripovijedaka o izuzetnim ženama" (Znanje) stoje 95 kuna.

Štand nakladnika Naša djeca zapravo je ježeva kućica u kojoj nagrađuju najbolje dječje crteže ježa, a u subotu će biti projekcija animiranog filma "Ježeva kućica" nagrađena na ovogodišnjem berlinskom filmskom festivalu.

Čovjek ispred mene zapeo je o jedna od dvoja kolica puna neuredno nabacanih knjiga što stoje 10 kuna. Ljutito obilazeći oko štanda Sys Printa na koncu je ipak zadovoljan, pri dnu tih kolica, pretrpanih čudnim publicističkim naslovima o digitalnom dobu, prevođenim i tiskanim početkom stoljeća, pronašao je "Pasje godine" Guntera Grassa.

Otežaju li vam ruke pod teretom kupljenih knjiga možete ih odložiti u knjižideru, tamo će ih besplatno pričuvati. Po jedan je i u petom i u šestom paviljonu, rade od 10 do 19 sati. Ulaz na Interliber je besplatan, parking također.

Dojam je, makar i sasvim površan, da i dalje odlično ide literatura za samopomoć, popularna psihologija. Mnogi izdavači imaju cijele kutove zatrpane spomenutim sadržajima, knjigama koje se rado kupuju, brzo čitaju i poletno vuku kući preko kišna, blatnjava parkinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:54