BESPLATAN DOWNLOAD

'HAPPY MACHINE' DUBIOZA KOLEKTIVA RUŠI SERVER Navala na novi album inspiriran kotlom za pečenje rakije

Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov web site, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta tijekom jučerašnjeg dana zbog opterećenosti servera
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB – “Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je jučer objavljen na njihovom web siteu www.dubioza.org .

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana” Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov web site, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta tijekom jučerašnjeg dana zbog opterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je crpila iz događaja u protekle dvije godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”), uhićenja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”), sirijske izbjegličke krize i sramotnog europskog odgovora na nju.

Album donosi suradnje s Manu Chaom, Benjijem Webbeom iz Skindreda, talijanskim trubačem i pjevačem Royem Pacijem, Punjabi umjetnikom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Dzambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pjesme su napravljene na engleskom, španjolskom, talijanskom i punjabi jeziku.

Što je “Happy Machine”? “Sretna mašina” je, jednostavno rečeno balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u cijeloj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje svježe vruće rakije direktno iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”).

Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namjenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce. “Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti “Sretnu mašinu”, pa smo stavili plan na cover albuma.”





New album Happy Machine - OUT NOW!!! Download at www.dubioza.org #newalbum #dubioza #dubiozakolektiv

A photo posted by Dubioza Kolektiv (@dubiozagram) on Feb 5, 2016 at 5:31am PST





“Happy Machine” je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja I borbe običnih ljudi brane te slobode od bezobzirnih otimača.

“Čak i ako ne uspijemo, barem imamo “Sretnu mašinu” da u njoj utopimo svoju tugu”.

Album je dostupan na besplatnom downloadu sa službenog web sitea Dubioza Kolektiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:53