NOVA ZELENA POTKOVA GRADA

HRVATSKA U MALOM U Novom Zagrebu bit će uređen golem tematski park u kojem će biti prikazano najvažnije od hrvatske baštine

U parku će se moći vidjeti tradicijski stilovi gradnje, od drvenih turopoljskih kuća do istarskih kažuna, ali i nematerijalna kulturna baština upisana na UNESCO-ovu listu, predstavljena po regijama

Na prostoru Novog Zagreba, iza naselja Sopot, u planu je uređenje golemog tematskog parka - Hrvatska u malom, na dijelu budućeg parka Novi Zagreb, kojim Grad želi dobiti novu zelenu potkovu 21. stoljeća. Namjera je da građani Zagreba i posjetitelji parka Hrvatska u malom postanu svjesni svoje kulture, njezine raznolikosti i bogatstva tako da će taj park, zapravo, ponajprije predstavljati bogatstvo baštine.

Iako se i prije spominjala mogućnost gradnje parka Hrvatska u malom, iznenadila je najava Grada Zagreba da će uskoro raspisati arhitektonski natječaj za projekt.

- U tematskom parku Hrvatska u malom planira se interpretacijski centar i park koji će predstavljati hrvatsko tradicijsko graditeljstvo, kao i nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske, što Grad Zagreb kao glavni grad bez sumnje zaslužuje - najavila je Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Ideja Hrvatske u malom razvijala se godinama, a potekla je od gradonačelnika Milana Bandića. Početak Javnog natječaja za arhitektonsko-urbanističko-krajobrazno idejno rješenje Tematskog parka Hrvatska u malom očekuje se u travnju, a planira se na nesagrađenom dijelu Novog Zagreba. Raspisivač će biti Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, a provoditelj Društvo arhitekata Zagreba.

Muzej na otvorenom

- Hrvatska baština iznimno je bogata, raznolika i prepoznata ne samo u zemlji, nego i u svijetu. Unatoč raznolikoj i bogatoj graditeljskoj i kulturnoj tradiciji, u Hrvatskoj do danas nije utemeljen muzej na otvorenom koji bi na jednom mjestu obuhvatio i predstavio sve regije i njihove posebnosti - kazala je Sanja Cvjetko Jerković.

Iako su se u početku neki prepali Bandićeve najave projekta, bojeći se da će to biti neki jednostavan projekt s načičkanim poznatim građevinama iz mnogih gradova i mjesta, odabir autora programa natječaja - Alana Braun i Marije Medoš s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iz Zavoda za graditeljsko naslijeđe, budi nadu da će odabrani projekt biti zanimljiv i kreativan.

Izradi programa natječaja prethodila je Studija arhitektonskih tipologija hrvatskog graditeljstva i prijedlog koncepta Tematskog parka Hrvatska u malom, čiji je autor također Alan Braun. Autorica muzeološke koncepcije je Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica. Tako će se u tematskom parku moći vidjeti stilovi tradicijske graditeljske baštine, od drvenih turopoljskih kuća do istarskih kažuna i kamenih kuća u Dalmatinskoj zagori i drugog. Predstavit će se i nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na UNESCO-ovu listu, također po regijama.

Cilj je provedbe natječaja dobivanje funkcionalno i oblikovno najboljeg rješenja tematskog parka Hrvatska u malom.

Širi kontekst

Lokacija Tematskog parka Hrvatska u malom cjelina je unutar sustava planiranog slijeda tematskih parkova parka Novi Zagreb, koji je dio tzv. novozagrebačke zelene potkove nastale po uzoru na donjogradsku Zelenu potkovu.

- Prostor obuhvaćen natječajem dio je cjeline parka Novi Zagreb te će se morati promišljati u širem kontekstu, kao dio sustava tematskih i javnih parkova. Od natječajnih rješenja očekuje se kvalitetno rješenje prostora centra za posjetitelje s novom gradnjom visokih estetskih značajki uklopljenom u zatečeni i novoprojektirani krajolik koji će zadovoljavajuće udomiti različite eksponate tradicijske graditeljske baštine u zoni 1 te kultivirani krajolik uz nekadašnji savski meandar u zoni 2 - objašnjava pročelnica.

S obzirom na vlasničku strukturu parcela koje su uglavnom u vlasništvu Grada Zagreba, zona realizacije prve faze projekta ograničena je na 4,2 hektara, a tlocrtna površina anketnog dijela obuhvata natječaja, zona 2, iznosi 6,4 hektara.

Središnji prostor Novog Zagreba, budući park Novi Zagreb, svoje planske obrise dobiva donošenjem Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba još 1971. godine. Ideja o novom gradskom parku, svojevrsnoj zelenoj potkovi Novog Zagreba, postaje tada prvi put jasno planski definirana. Taj novozagrebački prostor nikad nije ispunio potencijal koji posjeduje pa se do danas nije mnogo učinilo na realizaciji te ideje. Tako je Park mladenaca, koji dijeli novozagrebačka naselja Siget i Trnsko, jedini izvedeni segment novozagrebačke zelena potkove.

Tematski park Hrvatska u malom ima potencijal postati jezgra budućeg slijeda tematskih parkova i tako potaknuti daljnje promišljanje urbanističkog poteza.

- Nastavljajući se na Muzej suvremene umjetnosti, tematski park Hrvatska u malom trebao bi postati jedan od generatora prijeko potrebne kulturne obnove Novog Zagreba - zaključuje S. Cvjetko Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:34