SAJAM KNJIGA

JUČER NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU OTVOREN INTERLIBER Pretežno mlađa publika pohrlila po snižene novitete

Dio sajma je i buvljak u kojemu se knjige mogu kupiti za po 5 do 35 kuna. Ako se zna što se bira, čovjek može i dobro proći
 Neja Markičević / CROPIX

Modernističke Haberleove velesajamske hale jučer su se ujutro, prvog dana Interlibera, popunjale prvim najradoznalijim posjetiteljima. Manifestaciju je otvorio još uvijek aktualni ministar kulture Berislav Šipuš. Pojavili su se i mnogi pisci, a izdavači su bili na svojim štandovima.

Nakon otvorenja švedski veleposlanik Lars Schmidt posjetio je štand Frakture, koja je izdavač trilogije Millenium švedskog hit autora Stiega Larssona, ali i nastavka koji je ovogodišnji hit u svijetu a napisao ga je David Lagercrantz.

U rano prijepodne glavninu publike koja je pohrlila provjeriti novitete činili su mlađi ljudi. Sve je primjetnija razlika između dobro dizajniranih štandova i onih koji podsjećaju na vašar, i Interliber tako i tretiraju. Na sva nova izdanja popust je 20 posto, a intergralni je dio sajma i buvljak u kojemu se knjige mogu kupiti i za po pet do 35 kuna. Ukoliko se zna što se bira, čovjek može i dobro proći, a jedan od mnogih primjera s odličnim popustom je knjiga o Marshallu McLuhanu čiji je autor Douglas Coupland (Naklada Ljevak).

Novi Eco

Jučer je u podne promovirana nova knjiga Mani Gotovac “Snebivaš me“ koja opisuje stvarne likove i stvarne događaje iz autoričina života. Među novim izdanjima ističe se nekoliko klasika. Radnju romana Umberta Eca, “Nulti broj”, koji je s talijanskog preveo Inoslav Bešker, smještena je u jedno milansko uredništvo 1992. godine. Izdavač je Profil, a napominju kako se mogu pronaći paralele i s hrvatskom medijskom slikom.

Fraktura je objavila još jedan naslov nobelovca Patricka Modiana, knjigu “Dora Bruder”. Priča je smještena u 1941. godinu, prati čovjeka koji je u pariškim novinama otkrio ime mlade Židovke, i u potrazi je za bilo kakvim tragom o njoj. Glavni protagonist novog romana Milana Kundere, “Praznik beznačajnosti”, čiji je izdavač MeandarMedia, objavljen je samo par mjeseci nakon originalnog izdanja.

Što se tiče potencijalnih hitova, V.B.Z. je objavio roman Jonathana Franzena “Purity”, pod naslovom “Čistoća”. Na štandu Znanja najavljuje se skori izlazak knjige Harper Lee, “Idi, postavi stražara”. Na velikom se plakatu najavljuje kako knjiga uskoro izlazi, no nismo uspjeli saznati hoće li to biti do kraja Interlibera. Već spomenuti Franzen hvali Juana Gabriela Vásqueza, roman “Zvuk stvari što se ruše”, ističe ga kao vodeće ime latinoameričke književnosti za ovo stoljeće, a Vasqezov roman na štandu nakladnika Vuković&Runjić stoji uz već ranije objavljene Roberta Bolaña, i nekoliko latinoameričkih književnika.

Doktor House

Iz Profila računaju i na knjigu “Vrlo komplicirana trgovina” Hugha Lauriea, široj publici poznatog kao Doktora House. Fraktura je, pak, izdala novi naslov autora hita “Odred za baštinu”, Roberta M. Edsela, o spašavanju blaga koje su oteli nacisti. Algoritam je objavio “Češljugar” američke književnice Done Tartt, koja je prošle godine za taj roman dobila i Pulitzera. S jakim se naslovima na scenu vratio i izdavač Hena.com, među highlightima je autobiografska proza “Amarcord” Namika Kabila.

OceanMore naglasak je na svojem štandu stavio na veliku kanadsku nobelovku Alice Munro, ali treba spomenuti i novo, vrlo važno izdanje, “Žetvu” Jima Cracea, riječ je o romanu koji je bio favorit za Man Bookera. Disput je izdao klasika političke filozofije “Izvori totalitarizma” Hannah Arendt, a među 20-ak Fibrinih novih naslova ističu se “Epilepsija” Davida B. i “Imovina” Rutu Modan. Naklada Ljevak naglasak je stavila na dva romana - “Životopis crno-bijelog janjeta” T. Zmeškala, “Kokoschkina lutka” A. Cruza te sjajnu monografiju Zrinke Paladino o Nikoli Filipoviću.

Ove godine je mnogo novih knjiga domaćih autora. Fraktura je izdala novi roman Miljenka Jergovića, ovogodišnjeg dobitnika Njegoševe nagrade, “Sarajevo, plan grada” te “Policijski sat” Luke Bekavca. Puno se priča i o knjizi Bekima Sejranovića “Tvoj sin Huckleberry Finn’, inspiriranoj klasikom Marka Twaina. U njoj se bavi odraslom verzijom pustolova Finna, a Mississippi su zamijenili Sava i Dunav. Izdavač je V.B.Z., koji je tiskao i zbirku priča Zorana Ferića “Na osami blizu mora” i roman u stihovima Borivoja Radakovića “Što će biti s nama”.

Buntak crta

Među Profilovim jakim adutima je krimić Jurice Pavičića, dok je Hena.com objavio i debitanski roman studenta dramaturgije Borne Vujčića “Nužno zlo” te roman“U sedlu je tijesno za dvoje” Ivice Ivaniševića.

Od dječje književnosti, hitovi su “Baba Jaga i div Zaborav” Romana Simića, koju je ilustrirao Manuel Šumberac, Algoritmovo izdanje stripa “Calvin i Hobbes” Billa Wattersona te strip Tom Gates koji je izdala Školska knjiga.

Domaći autori promovirat će i potpisivati knjige na štandovima izdavača, no nema mnogo stranih gostiju. Izuzetak je Lynn Shepherd, autorica “povijesnih krimi romana” koju dovodi Lumen 14. studenoga.

Na predstavljanju knjige “Umjetnost – vodič kroz povijest i djela” Školske knjige, 11. studenog, slikat će, pred publikom uživo, Tomislav Buntak. Ulaz na Interliber je besplatan, a traje do 15. studenog.

EPH-ova izdanja na sajmu: Od Premerlove Hrvatske moderne arhitekture do Natka Velikog

EPH na Interliberu, među ostalim, predstavlja novo izdanje knjige Tomislava Premerla, arhitekta i teoretičara arhitekture, “Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija”. U doba kad je prvi put izašlo, 1989. proglašeno je kultnim, potom je tiskano i rasprodano još dva puta. Najnovije izdanje djela u kojem Premerl objašnjava zašto je razdoblje između dva rata najvrednije i najvažnije u povijesti hrvatske arhitekture je dopunjeno, ponešto promijenjeno, ali osnovne teze su iste.

Željko Rohatinski, ekonomski stručnjak i bivši guverner Hrvatske narodne banke, u knjizi “Ogledi u realnom vremenu (2000.-20014.)” donosi sliku hrvatske ekonomije u zadnjih petnaest godina. Njegova knjiga objašnjava okolnosti koje su u određenom trenutku odredile ponašanje i karakter monetarne politike te bile razlog da se povuku ili ne povuku određeni potezi.

Eseji o životu u Danskoj

U sažetoj povijesti znanosti i tehnologije, “Znanje - priručnik za preživjele sažeta je povijest znanosti i tehnologije”, britanski istraživač i znanstvenik Lewis Dartnell objašnjava “sve što trebate znati o svemu”, ne bismo li razumjeli svijet koji nas okružuje. Moderni način života nudi brojne i razne informacije, a ljudi unatoč tome imaju sve manje temeljnih znanja na kojima počiva naša civilizacija. Makar nam je sve dostupno, ili baš zato, stvari uzimamo zdravo za gotovo i ne znamo odgovore ni na gotovo sasvim elementarna pitanja.

EPH donosi i drugo izdanje zbirke eseja o životu u Danskoj, “Danci i stranci”, Kristine Wolsperger Danilovski, knjige koja na duhovit način opisuje koje su razlike u svakidašnjem životu i mentalitetu Sjevernjaka u odnosu na “naš jug”. Autorica objašnjava zašto male bebe ostavljene bez nadzora, u kolicima, po cičoj zimi spavaju vani, koji je najteži ispit na medicinskom fakultetu u Danskoj, a studenti ga u Hrvatskoj niti ne polažu, što u Danaca znači partnerstvo i dijeljenje u vezi, a što podrazumijeva poziv na poslijepodnevni roštilj, zašto su penzioneri silno zaštićeni u Kopenhagenu, kako nasljedstvo Dance može i unesrećiti, što znači kad vas tamošnji prijatelji pozovu kod njih kući...

Edicija Erotski klasici

Na hrvatski je preveden, a EPH objavljuje i treći naslov globalno popularnog serijala Natko Veliki, “Kao po loju”. U novoj ediciji Erotski klasici, “Pustolovine mladog Don Juana”, objavljen je nevelik roman francuskog pisca Guillaumea Apollinairea, prvenstveno znanog kao pjesnika.

Apolinaire u romanu, posežući za povremeno vrlo eksplicitnim opisima seksa, piše o zgodama dječaka koji tek postaje muškarac. Svaki kupac na štandu Jutarnjeg lista dobiva na dar pretplatu, može birati između nekoliko opcija: tjedan dana gratis Jutarnji list ili dva broja Globusa ili dva broja Glorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:24