OŽIVLJAVANJE KABARETA

10. GUMBEKOVI DANI Najbolja predstava dolazi iz Pečuha, Zijah Sokolović i Nataša Dangubić ostvarili najbolje uloge, a Peri Kvrgiću posebna nagrada

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA
Predstava 'Kalamona vjetrovezač' Lutkarskog kazališta Bóbita iz Pečuha prešla je jezičnu barijeru

ZAGREB - Najboljom predstavom 10. Gumbekovih dana u nedjelju navečer je proglašena "Kalamona vjetrovezač" Lutkarskoga kazališta Bóbita iz Pečuha, za najbolju mušku ulogu nagradu je dobio Zijah Sokolović koji igra u svom autorskom projektu "Demokracija" u produkciji TheArto projekta i Udruge Riječi prave predstave iz Zagreba te Yugo ART-a iz Beograda, dok je Nataša Dangubić nagrađena za najbolju žensku ulogu u predstavi ZKM-a "Folk Acts".

 Za izniman doprinos oživljavanju kabareta nagrađen jedan od najvećih hrvatskih glumaca Pero Kvrgić, u čijem opusu, po mišljenju ocjenjivačkog suda, uz niz izvanrednih i raznovrsnih interpretacija važno mjesto zauzimaju i izvanredne komične uloge, a u nekima od njih naziru se i elementi kabaretskog izraza.

 Predstava "Kalamona vjetrovezač" Lutkarskog kazališta Bóbita iz Pečuha je mađarska narodna bajka u duhovitoj dramatizaciji Orsolye Nagy i iznimno maštovitoj režiji Róberta Marka uz vrhunsko glumačko poigravanje s lutkama i vlastitim nastupom uz mnoge elemente kabareta, navodi ocjenjivački sud i dodaje kako je predstava prešla jezičnu barijeru i uspostavila neposredan kontakt s dječjom publikom, a svojim neprijepornim scenskim dometima fascinirala i ostale ljubitelje kazališta. 

 Ocjenjivački sud dodijelio je Sokoloviću nagradu za najbolju mušku ulogu za, kako tvrdi, vrsnu interpretaciju koja je obogatila duhoviti kabaretski satirični prikaz raznih oblika vlasti povezanih s primjerima iz velikih djela dramske literature.

Za Natašu Dangubić, nagrađenu za najbolju žensku ulogu, ocjenjivački sud smatra da u predstavi na originalan kabaretski način ispituje i fenomen turbo folka i poziciju izvođačice u noćnom baru i kazalištu, čime je pokazala velik raspon glumačkoga i pjevačkog izraza, obogativši ga i uvidom u osobni odnos glumice prema nastupu na pozornici.

Ocjenjivački sud 10. Gumbekovih dana – međunarodnog festivala kabareta u sastavu Branko Babac i Mehmed Aganović kao predstavnici publike i Tomislav Kurelec, kazališni kritičar smatra kako je ovogodišnja smotra pokazala da elementi kabareta postaju sve prisutniji u kazališnoj produkciji i to ne samo kao jedna od sastavnica predstava nego i u mnogima od njih i kao stilska dominanta i režije i posebno glumačke interpretacije.

Nagrede su dobitnicima ili njihovim izaslanicima uručili Marta Crnobrnja, kći Mladena Crnobrnje Gumbeka i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2021 17:09