BEZ MORALIZIRANJA

30 godina je svake noći pjevala narodnjake u krčmi na rubu grada, a sada glumi u kazalištu

Predstava Folk Acts je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnju Vitas
Glumica Nataša Dangubić na probi predstave
 Marko Ercegović

U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u petak 13. svibnja u 22:30 sati održat će se premijera nove predstave Folk Acts.

Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnju Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom.

Višnja Vitas je, kao kafanska pjevačica, preko 30 godina svaku noć pjevala u zagrebačkoj kafani na rubu grada, a u predstavi 'Folk Acts', zajedno s glumicom Natašom Dangubić, progovorit će o svom pristupu radu i generacijama koje su uz nju, u noćnom klubu, stasale.

"Folk Acts neće se baviti moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Želja nam je proučiti i usporediti tjelesne i značenjske procedure i jednog i drugog žanra, njihove receptivne učinke te subvertirati semantički siguran teritorij stereotipa i jednog i drugog žanra", ističu redatelj Saša Božić i koreografkinja Petra Hrašćanec.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj zvuka je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Marino Frankola, inspicijentica Milica Kostanić, a producent Mario Gigović. Ujedno, predstava je njegov diplomski ispit na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvom dr.sc. Darka Lukića.

Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon premijere 13. svibnja, sljedeće izvedbe su na rasporedu 14., 15., 17., 18., i 20. svibnja u 22:30 sati u ZKM-u.

Na današnjem rasporedu je i fitting haljine. #FolkActs

A video posted by FolkActs (@folkacts) on

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2020 03:04