SATIRA

45. Dani satire Fadila Hadžića u zagrebačkom Kerempuhu počinju 4. lipnja

45. Dani satire Fadila Hadžića
Bit će izvedeno 14 predstava iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banja Luke i Mostara

U Satiričkom kazalištu Kerempuh idući tjedna, od nedjelje 4. lipnja počinju Dani satire Fadila Hadžića, ove godine 45. Predstave tog međunarodnog kazališnog festivala koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske komade bit će izvođene do 26. lipnja.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno 14 predstava iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banja Luke i Mostara, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu - Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić.

„Generacijska i estetska raznolikost odabranih predstava s jedne strane svjedoči o beskonačnim varijantama satiričnog, ali i šire komičnog naboja, a s druge pak strane susreće se u onom najvažnijem – smijehu i oštrici koja zna zašto i gdje pogađa. Nijanse tog smijeha bit će zasigurno različite. Ponekad ćemo „pucati“ od smijeha, ponekad ćemo se smijati od nelagode, ponekad se zavjerenički podsmjehivati, a ponekad tek sramežljivo hihotati. No mislim da ćemo u svakoj od izabranih predstava prepoznati onaj hrabar, drzak pogled, pogled širom otvorenih očiju koji izaziva i ne boji je. Ni stvarnosti ni kazališne umjetnosti. – objasnila je Kovačić.

Dane satire 4. lipnja otvara predstava "Identitluk" Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave, nastala prema zbirci eseja Amina Maaloufa "U ime identiteta", u koprodukciji HNK u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Iz Beograda dolaze kazališta Atelje 212 s predstavom Nikolaja Koljade "Lažljivica" u režiji Stefana Sablića, te Beogradsko dramsko pozorište s predstavom "Ružni, prljavi, zli" Slobodana Obradovića (prema motivima istoimenog filma E.Scole) u režiji Lenke Udovički.

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će moći pogledati još i ljubljansku predstavu "Umjetnost je ormar" Daniila Harmsa u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča/Društva za umetnost Avgus, te banjalučku "Skupštinu" Gradskog pozorišta Jazavac, nastalu po motivima teksta "Obiteljska skupština" Cristine Clemente, u režiji Ivana Plazibata i adaptaciji Ivane Stjepanović.

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom "Laponija" Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre, te HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Od zagrebačkih kazališta na festivalu će nastupiti HNK u Zagrebu s predstavom "Znaš ti tko sam ja" autora i redatelja Ivana Penovića, Gradsko dramsko kazalište Gavella s autorskim projektom Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića FZAGREB 2020. (dramski koncert), Teatar Exit/Akademija dramske umjetnosti s predstavom "Fešta" Josipe Anković i Josipa Ledine, te ZKM s "Dobro je dok umiremo po redu" Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića.

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će tri svoje predstave: "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u režiji Tarika Filipovića, "Hrvatski put ka sreći" autorski projekt Bobe Jelčića i "Gruntovčane" Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana.

„Na ovogodišnjim Danima satire rušit će se konvencije i živi spomenici, dekonstruirat će se ideologije i kruti kanoni, prkosit će se stvarnosti, a ponekad i svakoj logici, rastvarat će se neuralgične točke i svijet okretati naglavce, ismijavat će se stereotipi i opterećenost prošlošću, dizat će se prave male osobne revolucije i neće se pristajati na kompromise. Scenom će defilirati novopečena gospoda, bivši državnici, dobrohotni naivci, ostarjele revolucionarke, izgubljena mladež, prividno sretni parovi, ostavljene žene, neuspješni mirotvorci, izmišljene povijesne ličnosti, obespravljeni marginalci, europski lovaši, seoske glavešine i mnogi drugi.“, zaključila je Jelena Kovačić.

RASPORED

4.6. PETAK

SVEČANO OTVARANJE

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U MOSTARU / NARODNO POZORIŠTE MOSTAR / STUDIJ ZA IZVEDBENE UMJETNOSTI MOSTAR (Mostar, Bosna i Hercegovina)

Autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave: IDENTITLUK

(prema zbirci eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“)

Redateljica: Tanja Miletić Oručević

5.6. SUBOTA

ATELJE 212 (Beograd, Srbija)

Nikolaj Koljada: LAŽLJIVICA

Redatelj: Stefan Sablić

6.6. NEDJELJA

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE / DRUŠTVO ZA UMETNOST AVGUS (Ljubljana, Slovenija)

Daniil Harms: UMETNOST JE OMARA

Redatelj: Ivan Peternelj

11.6. PETAK

SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH (Zagreb)

Mladen Kerstner / Boris Svrtan: GRUNTOVČANI

Redatelji: Boris Svrtan i Rajko Minković

12.6. SUBOTA

SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH / FIJI GRUPA (Zagreb)

Tarik Filipović / Boris Svrtan: PREDSJEDNICI & CA

Redatelj: Tarik Filipović

13.6. NEDJELJA

SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH (Zagreb)

Autorski projekt Bobe Jelčića: HRVATSKI PUT KA SREĆI

Redatelj: Bobo Jelčić

15.6. UTORAK

GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA (Zagreb)

Autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića: ZAGREB 2020. (dramski koncert)

Redatelji: Filip Šovagović i Dubravko Mihanović

16.6. SRIJEDA

TEATAR EXIT / AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI (Zagreb)

Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine: FEŠTA

Redatelji: Josipa Anković i Josip Ledina

17.6. ČETVRTAK

GRADSKO POZORIŠTE JAZAVAC (Banja Luka, Bosna i Hercegovina)

SKUPŠTINA

(po motivima teksta „Obiteljska skupština“ Cristine Clemente)

Redatelj: Ivan Plazibat

18.6. PETAK

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH (Zagreb)

Ivor Martinić: DOBRO JE DOK UMIREMO PO REDU

Redatelj: Aleksandar Švabić

19.6. SUBOTA

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT (Split)

Cristina Clemente / Marc Angelet: LAPONIJA

Redateljica: Nenni Delmestre

22.6. UTORAK

BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE (Beograd, Srbija)

Slobodan Obradović (po motivima filma E. Scole): RUŽNI, PRLJAVI, ZLI

Redateljica: Lenka Udovički

23.6. SRIJEDA

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA pl. ZAJCA RIJEKA (Rijeka)

Branislav Nušić: GOSPOĐA MINISTARKA

Redateljica: Tatjana Mandić Rigonat

24.6. ČETVRTAK

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU (Zagreb)

Ivan Penović: ZNAŠ TI TKO SAM JA

Redatelj: Ivan Penović

26.6. SUBOTA

SVEČANO ZATVARANJE I DODJELA NAGRADA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:30