Protest koreografa

Aleksej Ratmanski: ‘Boljšoj i Marijinski ukrali su moje balete. Sve je to apsurdno, pa nazvali su me izdajnikom‘

Aleksej Ratmanski

 Filippov Alexei/Tass/Profimedia/Filippov Alexei/tass/profimedia
Nakon što je Boljšoj bez njegova imena izveo ‘Plamen Pariza‘, bivši direktor moskovskog kazališta i borac za Ukrajinu jako se razljutio

Ruski disident, koreograf i nekadašnji direktor Boljšoja Aleksej Ratmanski prosvjedovao je na društvenim mrežama jer su, kako ističe, Boljšoj i Marijinski ukrali njegove balete.

Naime, početkom tjedna Boljšoj teatar izveo je njegovu produkciju "Plamen Pariza", dvije izvedbe, koju je Ratmanski postavio 2008. godine dok je još bio ravnatelj Boljšoja i otad je ostala na repertoaru.

"Ovaj put je bilo drugačije: moje je ime, kao koreografa, izbrisano. U programu se uopće ne spominje koreograf (moj asistent je još uvijek naveden), a na službenoj web stranici Boljšoj kaže da je riječ o "scenskoj verziji Boljšoj teatra". Isto se dogodilo sa svim mojim ostalim produkcijama u Moskvi: "Giselle", "Romeo & Juliet", "Le Corsaire". U Marijinskom kazalištu svih šest mojih baleta sada nema autora, prema njihovoj službenoj stranici: to su "Pepeljuga", "Ana Karenjina", "Mali grbavac", "Concerto DSCH", "Sedam sonata" i "Pierrot Lunaire". To je toliko apsurdno i cinično da ni sam ne znam kako reagirati. Zar se to ne zove krađa? Zašto ne maknu moje balete kao što sam tražio kad je počeo rat? Ako umjetnici koji su protiv invazije na Ukrajinu sada moraju biti otkazani u Rusiji, budite iskreni, nemojte izvoditi djela "izdajnika". Kakva sramota", napisao je Ratmanski koji se pita jesu li plesači primijetili što se dogodilo jer ni od koga ni riječi.

"Pitam se što osjećaju kad na kraju baleta marširaju prema publici potpuno naoružani, gazeći preko slomljenog heroja Jeromea? Čini li im se to relevantnim? Osjećaju li ironiju koju sam mislio, portretirajući dvorske plesače koji u drugom činu nastupaju za revolucionare s istim žarom s kojim su nastupali za kralja u prvom činu?" napisao je Ratmanski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:53