Meg Stuart u Puli

Američka koreografkinja i redateljica prvo lice manifestacije Portret autorice

Meg Stuart

 Oddbjorn_Erland_Aarstad_-_Norsk_Shakespearestidsskrift
Istražuje ples kao izvor iscjeljenja i način transformacije društvenog tkiva

U sklopu prvog izdanja manifestacije Portret autorice, Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula predstavlja renomiranu američku koreografkinju, redateljicu i plesačicu Meg Stuart. Stuart će se 7. i 8. lipnja predstaviti publici u Puli izvedbom All the Way Around, ciklusom filmova u Kinu Valli te diskurzivnim i edukativnim programima, poruičuju iz INK.

Manifestacija Portret autorice posvećena je umjetničkim praksama izvedbenih autora koji su obilježili svjetsku kazališnu i plesnu scenu. Ovogodišnje izdanje posvećeno je upravo Meg Stuart, koja će se kroz niz programa predstaviti publici u Puli. Stuart već trideset godina djeluje na međunarodnoj izvedbenoj sceni, predstavlja kreativnu silu koja se slobodno kreće između plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti. Njezino stvaralaštvo, obilježeno neprestanim dijalogom s umjetnicima različitih područja, istražuje ples kao izvor iscjeljenja i način transformacije društvenog tkiva.

Prvog dana programa na platnu Kina Valli, publika će imati priliku uživati u nekim od najnovijih video radova Meg Stuart: The Lobby, Intermission, Overtime, The Clock, Shelf Life. Ovi radovi pružaju intiman uvid u Stuartin kreativni proces, istražujući različite aspekte njezinog stvaralaštva kroz medij videa. Publika će biti vođena na putovanje kroz raznolike teme i estetike koje karakteriziraju njen opus, od suptilnih i introspektivnih do eksperimentalnih i provokativnih.

Potom će se u intimnoj atmosferi Knjižare Giardini 2, ova umjetnica susresti s publikom u opuštenom razgovoru o svom umjetničkom putu, inspiracijama i filozofiji stvaranja. Ovaj intiman susret pružit će publici priliku postaviti pitanja i dublje razumjeti njenu umjetničku viziju, proces rada te njezinu refleksiju o suvremenom trenutku u izvedbenim umjetnostima.

Drugi dan programa je centralni događaj projekta Portret autorice, a tu će Meg Stuart zajedno s jazz basistom Dougom Weissom i pijanisticom Marianom Carvalho izvesti All the Way Around. Ova jedinstvena izvedba istražuje duboke emocionalne i prostorne dimenzije pokreta, zvuka i svjetla, stvarajući intenzivno iskustvo za publiku. Kroz spoj plesa, glazbe i svjetla, All the Way Around poziva publiku na putovanje kroz različite faze emocionalnog i prostornog iskustva, potičući ih na promišljanje o vlastitim osjećajima i percepcijama. Isto tako, ova će umjetnica sudjelovati i na lipanjskoj Tribini u INK. Stuart će se pridružiti Iva Nerina Sibila u razgovoru o ključnim temama koje oblikuju suvremeni ples i izvedbene umjetnosti. Ovaj dinamični razgovor pružit će mogućnost publici da sudjeluje u diskusiji i istraživanju širokog spektra tema, uključujući fragmentaciju tijela, novu senzualnost, odnose u suvremenom društvu te ulogu umjetnosti u oblikovanju naše percepcije svijeta. Publika će imati priliku postavljati pitanja i sudjelovati u ovoj interaktivnoj raspravi.

Osim toga, vodit će intenzivnu četverosatnu radionicu u Malom rimskom kazalištu zatvorenog tipa "Knowing and Not Knowing", pružajući regionalnim profesionalnim plesačima i koreografima jedinstvenu priliku da istraže dublje koncepte znanja i neznanja u kontekstu izvedbenih umjetnosti. Kroz različite vježbe, rasprave i eksperimente, sudionici će imati priliku produbiti svoje razumijevanje procesa kreiranja i izvedbe, potaknuti svoju kreativnost te istražiti nove perspektive u svom umjetničkom radu.

Meg Stuart istaknuta je američka koreografkinja, redateljica i plesačica koja je svojim inovativnim radom obilježila svjetsku plesnu scenu. Rođena je u New Orleansu, Louisiana, gdje je započela svoju plesnu karijeru. Kasnije se preselila u New York gdje je radila s renomiranim plesnim kompanijama poput Pilobolusa i Stephen Petronio Company. Stuart je svoj umjetnički put nastavila u Europi, gdje je postala ključna figura u suvremenom plesu. Osnovala je svoju kompaniju Damaged Goods 1994. godine, koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama. Njezin rad karakterizira slobodan pristup plesu i izvedbi, te neprestano istraživanje granica tijela i pokreta.

Kroz više od trideset produkcija, Stuart je istraživala širok spektar tema, uključujući pitanja identiteta, tijela i intimnosti. Njezini radovi često se kreću između plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti, stvarajući originalne i provokativne izvedbene obrasce. Osvojila je brojne nagrade i priznanja za svoj rad, uključujući Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia 2018. godine. Njezino gostovanje diljem svijeta, kao i njezina predavanja i radionice, doprinose njezinoj reputaciji kao jedne od najutjecajnijih figura u suvremenom plesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 14:42