VELIKI USPJEH

Ansambl baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca gostovao u Bonnu i oduševio

HNK Ivana pl. Zajca
U dvije su večeri za redom izveli uspješnicu „Plamteća voda“/„Burning water“ u okviru „Highlights des internationalen tanzes“

Ansambl baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca ostvarilo je u Bonnu ovih dana jedan od svojih najvećih međunarodnih uspjeha, kako kod publike tako i kod kritike. U Theatre Bonn u dvije su večeri za redom, 25. i 26. rujna izveli uspješnicu „Plamteća voda“/„Burning water“ u okviru niza gostovanja „Highlights des internationalen tanzes“ koji pred bonnsku publiku dovodi najbolje plesne i baletne predstave svjetske produkcije.
Predstavu koreografa Andonisa Foniadakisa o kontrastnoj prirodi vode, izvoru života i razornoj sili, publika u posve ispunjenom gledalištu s više od tisuću mjesta ispratila je stajaćim ovacijama. Posebno ju je intenzivno doživjela pa čak, kako to ističe kritičar E. Einecke-Klövekorn u Bonner General- Azeiger-u, i bolno jer su, između ostalog, u ovoj regiji poplave uništile domove nekima od njih.

Ravnateljica Baleta Maša Kolar istaknula je kako je svjesna koliko je nužno uvijek iznova pozicionirati se na internacionalnoj karti i tržištu i zbog sagledavanja i odmjeravanja svojih snaga. „Poziv na gostovanje značio je veliki izazov. Tu ne mislim na natjecateljski duh odmjeravanja snaga već na suradnički, onaj koji plesnu umjetnost vidi kao pulsirajuću i rasplesanu kritiku društva ovog našeg vremena i prostora. Izuzetno je važno biti u dijalogu s međunarodnom publikom. To je istodobno i šansa da komunikacijom preoblikujemo i svoje uvriježeno mišljenje, afinitet i razumijevanje suvremene umjetnosti i suvremene kulture. Ovo gostovanje, ujedno i prva ovosezonska baletna predstava, vjetar nam je u leđa da motivirani i puni optimizma krenemo dosezati nove vrhove naše prelijepe umjetnosti.“

U Bonnu su plesali članice i članovi riječkoga Baleta Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Maria Matarranz de las Heras, Mao Fujita, Laura Orlić, Tilman Patzak, Michele Pastorini, Nicola Prato, Ali Tabbouch, Jody Bet i Svebor Zgurić.

Riječki Balet na pozornici „Zajca“ nastupa 1. i 4. listopada kada izvode još jednu svoju uspješnicu „Čipku“ u koreografiji Maše Kolar, zatim „Posvećenje proljeća“ Igora Stravinskog također u koreografiji Maše Kolar, u studenome „Odiseju“, a u prosincu „Orašara“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:17