Prosvjed

Apel umjetnika i kulturnih djelatnika za smjenu aktualne uprave zagrebačkog HNK

Zagreb, 250820
Intendantica HNK Dubravka Vrgoc
 Bruno Konjevic/Cropix
Apelom izražavaju prosvjed protiv stanja u toj ustanovi kao i metoda kojima se služi aktualna uprava na čelu s Dubravkom Vrgoč

Desetak umjetnika i kulturnih djelatnika uputili su apel za smjenu aktualne uprave HNK. U Kako ističu, ovim apelom izražavaju najoštriji prosvjed protiv stanja u toj ustanovi kao i metoda kojima se služi aktualna uprava na čelu s Dubravkom Vrgoč. Osobito im je neprihvatljiv, tvrde, odnos prema umjetnicima i zaposlenicima.

„Zidove HNK-a nije uništio potres, ali sve ono unutar njih, građeno tijekom više od 150 godina, već šest godina doživljava nezapamćeno urušavanje, možda i gore od elementarne nepogode”. Navode, među ostalim, kako čak 70% zaposlenika (među umjetnicima Opere više od 80%) nema povjerenja u intendanticu te ne vidi načina za daljnji nastavak rada ostane li na čelu kazališta.

Apelom, kojeg potpisuju Blaženka Milić, prvakinja Opere HNK, Branka Beretovac, prvakinja Opere HNK, Vitomir Marof, nacionalni prvak Opere HNK, akademik Zoran Juranić, dirigent i skladatelj, akademik Pavle Dešpalj, dirigent i sveučilišni profesor, Slobodan Šnajder, književnik, Vjeran Zuppa, književnik, dramaturg i teatrolog, profesor emeritus Nenad Popović, književnik, prevoditelj, urednik i izdavač, Dinko Bogdanić, prvak Baleta HNK, koreograf, ex ravnatelj Baleta HNK, Ostoja Janjanin, prvak Baleta HNK, Loris Voltolini, dirigent i Miroslav Homen, dirigent, pozivaju „sve nadležne institucije, odgovorne pojedince i cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje HNK-a u Zagrebu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:58