VEČERAS U ZPC-u

BADCO. počinje novu sezonu izvedbom 'Stranca' i najavljuje novi projekt

Nova izvedba 'Stranca' odvija se u sklopu konferencije 'Otvoreni grad', koja kroz trodnevni kulturni program otvara perspektivu razvoja gradova s obzirom na njihovu otvorenost prema drugim kulturama

Kolektiv BADco., jedna od najuspješnijih umjetničkih organizacija iz područja izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj i regiji, u novu sezonu kreće novom izvedbom 'Stranca' 13. listopada, dok će se krajem mjeseca održati premijera novog projekta – 'Spore'.

Predstava 'Stranac' u režiji Gorana Sergeja Pristaša, inspirirana istoimenim Camusovim romanom, premijerno je izvedena još 2015. godine, a nakon pozitivnih kritika i gostovanja, vraća se pred zagrebačku publiku. Nova izvedba projekta, koji preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti, zakazana je za četvrtak, 13. listopada u Zagrebačkom plesnom centru u 21 sat, i to u sklopu konferencije 'Otvoreni grad', koja kroz trodnevni kulturni program otvara perspektivu razvoja gradova s obzirom na njihovu otvorenost prema drugim kulturama. Ulaznice se ne naplaćuju, ali donacije gledatelja su dobrodošle te će biti iskorištene za podršku izbjeglicama u procesu integracije u hrvatsko društvo.

Dramaturgiju i tekst potpisuje Goran Ferčec, a u izvedbi sudjeluju Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec, Ana Kreitmeyer, filozof Petar Milat, glazbenici Alen i Nenad Sinkauz. Crteže i oblikovanje scene potpisuje Siniša Ilić, a kostimograf je Silvio Vujičić.

Konferencija 'Otvoreni grad' je dio programa platforme Operacija grad: Upgrade, koja počinje 13. i traje do 15. listopada. Brojne radionice i diskusije održat će se u Staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87, a 14. listopada će se na Novoj akademijskoj sceni Akademije dramske umjetnosti u Frankopanskoj 22 održati predavanje uvaženog indijskog književnika, redatelja, dramaturga i kulturnog aktivista Rustoma Bharuche. Program konferencije na http://konferencija.zagrebotvorenigrad.hr/.

Nakon reprizne izvedbe 'Stranca', BADco. će u Kinu Studentskoga centra u Zagrebu publici premijerno predstaviti novi projekt, pod imenom 'Spore'. Premijera će se održati za 28. listopada u 20 sati, a prve redovne izvedbe su na rasporedu 29. i 30. listopada u 20 sati.

Radi se o zanimljivom projektu koji pristupa problemu slobodnog tijela u plesu, analizirajući pritom fenomen okreta i obrtaja tijela oko vlastite osi, koji se, na metaforičkoj razini, ogleda u poeziji američke pjesnikinje Anne Boyer, koja vlastito iskustvo života umjetnice, žene, majke, nastavnice, partnerice, aktivistice, prijateljice, razlaže sloj po sloj.

U izvedbi sudjeluje osam studentica s Danske nacionalne akademije za izvedbene umjetnosti, koje su trenutno na stažu u BADco.-u, a pridružuju im se Lana Hosni i Ivana Pavlović.

Helge Hinteregger potpisuje glazbu, Igor Pauška oblikovanje prostora, Silvio Vujičić kostimografiju, a Jasmin Dasović oblikovanje zvuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2023 10:41