ONLINE KAZALIŠTE

Besplatna predstava na Jutarnji.hr: Izvrnuti ‘Glembajevi‘ s muškom barunicom Castelli

Predstava ”Gospoda Glembajevi” u režiji Branka Brezovca
 Eurokaz
Eurokazovu verziju “Gospode Glembajevih” Branka Brezovca prikazujemo večeras u 21 sat na Besplatnom kazališnom festivalu Jutarnjeg

Nema domaće drame koja u hrvatskom kazališnom prostoru bilježi bujajuću povijest suživota s publikom kao “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže. Njihovo je prvo pojavljivanje na kazališnoj pozornici 1928. godine kada je barunicu Charlottu Castelli Glembay tumačila piščeva supruga Bela Krleža pratio protest zbog sramoćenja stanovite gospođe Glembay iz Osijeka, pa i prijava policiji Miroslava Krleže.

Nije osječka Glembajevica bila jedina koja se u ono doba osjećala osramoćenom; publika je među stvarnim milostivama zagrebačkih 30-ih, koje nisu nosile glembajevsko prezime, grozničavo tražila fikcionalnu siroticu, damu noći i barunicu iz drame, čijoj se pojavnosti i načinu ophođenja pisac u svojim proznim fragmentima o lozi Glembajevih zapravo divio.

“Gospoda Glembajevi” imaju na desetke dramskih izvedbi, konvencionalnijih i opuštenijih, te film AntunaVrdoljaka i balet Lea Mujića.

Jednako tako, u različitim su razdobljima igranja prošli barem tri faze recepcije. U prijeratnim godinama gledatelji su koncentrirani na tzv. moguću klevetu pojedinca i zajednice, u socijalizmu se likuje nad ekonomskom propašću buržoaske klase i carskih vremena, da bi se posljednjih godina “Gospodu Glembajeve” počelo otvarati kao dramu o dubokoj nesreći jedne obitelji i njezinih moralno kontradiktornih članova.

Ulogu barunice su dosad na domaćim i inozemnim pozornicama, uz ostale, igrale Bela Krleža, Mira Stupica, Neva Rošić, Dubravka Miletić, Ena Begović, Ksenija Prohaska, Severina Vučković, Anica Dobra, Alma Prica, Nataša Barbara Gračner, Vesna Tominac, Anja Šovagović Despot, Nataša Janjić Medančić, Bojana Gregorić Vejzović ali i – Domagoj Janković.

Tu Eurokazovu verziju “Gospode Glembajevih” redatelja Branka Brezovca u kojoj je barunica muškarac, prikazujemo 12. ožujka u 21 sat na Besplatnom kazališnom festivalu jutarnji.hr.

image
Mislav Čavajda kao Leone Glembaj u predstavi "Gospoda Glembajevi" u režiji Branka Brezovca
Eurokaz

Ako su 30-e osudile “Gospodu Glembajeve” kao piščevo klevetanje ljudi i grada, današnje vrijeme donosi grozničavu kritičnost prema režijama. Hrvati su većinom uvjereni da se “Gospoda Glembajevi” u najsavršenoj dramskoj izvedbi još uvijek nisu dogodili i bijesne na svaki nedostatak u novim uprizorenjima o kojima se u kazališnim krugovima govori gorljivošću kojom zaljubljenici u sportske događaje komentiraju važne utakmice. Nakon smrti velikog pisca, publika je preuzela njegov odnos prema režijama vlastitih drama; on sam gotovo nikad nije bio zadovoljan uprizorenjima.

Novoj opterećenosti glembajevštinom odlučio se malo narugati redatelj Branko Brezovec, dajući ulogu barunice stasitom mladom muškarcu, u uprizorenju parodičnog tona.

Uz Ignjata Glembay koji je u interpretaciji Zlatka Burića iz gordog kapitaliste degradiran u dokonog penzionera iz predgrađa, barunica Castelli Domagoja Jankovića nije evoluirala od vremena u kojem se s olinjalom lisicom našla na ulici, susrećući kelnere, biskupe i generale. Humorni je detalj i u obiteljskom castu autorskog tima. Desetljećima je piščeva supruga imala angažman na pozornici kao Charlotta, a sada je u “Glembajevima” angažirana redateljeva supruga, ali u ulozi barunice Beatrix.

GOSPODA GLEMBAJEVI

Režija i adaptacija: Branko Brezovec

Skladatelj: Stanko Juzbašić

Scena: Ivana Knez

Kostimi: Suzana Brezovec

Svjetlo: Tomislav Maglečić

Ton: Branko pl. Puceković

Projekcije: Ivan Marušić Klif

Proleteri: Siniša Miletić, Ivan Sirotić Grof

Tehnička suradnja: Saša Fistrić Fis, Damir Prica

Produkcija: Marko Milovac

Naci (Ignjat Jacques) Glembay ZLATKO BURIĆ KIĆO / ANDON JOVANOSKI

bankar, šef firme Glembay Ltd, pravi tajni savjetnik

Barunica Castelli-Glembay DOMAGOJ JANKOVIĆ

njegova druga legitimna supruga

Dr. phil. Leone Glembay MISLAV ČAVAJDA / ZORAN IVANOSKI

sin Ignjata i prve mu supruge rođene Basilides-Danielli

Sestra Angelika Glembay SUZANA BREZOVEC

dominikanka, udovica starijeg Glembajevog sina Ivana, rođena barunica Zygmuntowicz Beatrix

Dr. theol. et phil. Alojzije Silberbrandt ROBERT ŠPANIĆ

informator baruničina sina i njen ispovjednik

Oliver Glembay PAVLE VRKLJAN

sin barunice Castelli i bankara Glembaja

Više o predstavi:

http://www.eurokaz.hr/v3/projects/godspoda-glembajevi#ekipa

Video najava

https://vimeo.com/387160486

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:37