Kvadratura

Beti Lučić: Biti sam na sceni s bujicom teksta granično je iskustvo, izazovno i zastrašujuće

Beti Lučić glumi u novoj predstavi Hotela Bulić ”Pobuna Sold Out”

 Ivan Posavec/
Glumica sat vremena sjedi u staklenom kavezu za šivaćom mašinom i lamentira o muškarcu - Hansu - oko kojeg se vrti njezin život

Pobuna Sold Out nova je predstava kazališta Hotel Bulić, nastala prema romanu Elfriede Jelinek "Ljubavnice". Asketska je to, ali vrlo intenzivna predstava u kojoj sat vremena gledamo Beti Lučić kako sjedi u staklenom kavezu za šivaćom mašinom i lamentira o muškarcu - Hansu - oko kojeg se vrti njezin život. Bez muzike, sama na sceni, uz vrlo efektno svjetlo. Čini se vrlo izazovno za glumicu?

"Biti sam na sceni s bujicom teksta granično je iskustvo, izazovno i zastrašujuće. Ja i Brigitte dijelimo sudbinu za koju se tek trebamo izboriti. Budućnost je luksuz, nema toga u izobilju. Morala sam biti spremna na sve i svom svojom snagom i energijom obraniti žensku poziciju", objašnjava ova dugogodišnja članica ansambla varaždinskog HNK kojoj je ovo bila prva suradnja sa Senkom Bulić kao redateljicom.

"Senka je moja dugogodišnja prijateljica, a ovo je naša prva zajednička suradnja. Njezina redateljska uvjerljivost i vjera u mene pokrenule su me izvan granica mog komfora i lansirale u nepoznato. U ovaj moćan tekst smo se potpuno zaljubile i htjele tu strast prenijeti publici. U međuvremenu je Senka postala intendantica HNK Varaždin gdje sam ja stalna članica ansambla, tako da se njezina energija i entuzijazam sad prelijevaju na cijelo kazalište", objašnjava Beti koju u HNK Varaždin trenutačno možemo gledati u "Bogovima", autorskom djelu Dalibora Matanića, nastalom po motivima filma "Skriveno" Michaela Hanekea.

"To je beskompromisna predstava kojom smo zakoračili u novo poglavlje našeg kazališta. Nova sezona tek kreće, mnogo je novih projekata, relevantnih redatelja i beskrajno se radujem svim budućim izazovima i radu sa svojim kolegama", kaže Beti Lučić s kojom se za kraj vraćamo projektu "Pobuna Sold Out". "Ljubavnice" Elfriede Jelinek tek su prvi dio tog projekta, drugi dio je "Hamletmašina" Heinera Müllera a treći je roman Jadranke Pintarić "Dobro sam i ostale laži". Sve predstave tematiziraju pobunu u raznim oblicima, rodnom, političkom i intimnom, a moći će se izvoditi i zajedno i samostalno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 09:42