PREVIRANJA U HNK

Blažević želi ostati intendant do 2024. a Kazališno vijeće ga želi smijeniti odmah: ‘Ovo je klasičan linč!‘

Marin Blažević

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Intendant je dobio 15 dana da pripremi svoju obranu, a nakon toga, obje točke idu na glasanja na Gradsko vijeće

Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca na sjednici održanoj u utorak pod točkom 7 jednoglasno je usvojilo zahtjev intendanta Marina Blaževića o prestanku mandata godinu dana prije isteka, s 1. siječnja 2024. godine.

No, to nužno ne znači da će Blažević ostati indendant cijelu iduću sezonu 2022/23. te postaviti onu koja slijedi za 2024., budući da je, pod točkom 8. Vijeće predložilo i usvojilo Odluku o razrješenju intendanta HNK, koja bi trebala ići u proceduru odmah, tako da, po njoj, Blažević ne bi dobio još godinu i pol dana za vođenje Kazališta. Intendant je dobio 15 dana da pripremi svoju obranu, a nakon toga, obje točke idu na glasanja na Gradsko vijeće, što znači da će o tome odlazi li Blažević pod svojim uvjetima ili će ga Kazališno vijeće razriješiti zbog stvari koje mu stavljaju na teret odlučivati politika. Tu odnosi snaga svakako ne idu Blaževiću u prilog, budući da bez PGS-a, koji se zalaže za Blaževićevu smjenu, SDP u Vijeću nema većinu.

Prema obrazloženju njihovog zahtjeva, Kazališno vijeće smatra da Marin Blažević treba biti razriješen zbog neusvojenog izvješća o radu HNK na sjednici Gradskog vijeća, zbog pogodovanja privilegiranim korisnicima i neiznošenja istine o ugovorima i isplatama za sudjelovanje u EPK, zbog rada intendanta i članova Uprave izvan HNK bez traženja suglasnosti tog tijela te zbog afera i narušenog povjerenja između djelatnika i Uprave, kao i narušenog ugleda i nesagledive štete učinjene Kazalištu.

Kazališno vijeće HNK formirano je u srpnju, budući da se stari saziv raspao, i sada ga čine predstavnici osnivača, Grada Rijeke, Zvonimir Peranić, Bojan Šober i Dalibor Laginja te predstavnici HNK Slavko Sekulić i Damir Mikulić. Za razliku od starog saziva, u novom, u koji nisu prošli kandidati Blaževića i gradonačelnika Marka Filipovića, svi su članovi neskloni Marinu Blaževiću.

Riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar kaže da je način na koji je Kazališno vijeće predložilo smjenu intendanta klasičan linč te da su ovim postupkom obesmislili svoje postojanje.

- Točku o njegovoj smjeni vijećnici su predložili ad hoc, danas, iako je evidentno da je "optužnica" koju je čitao gospodin Bojan Šober pripremana dugo, jer na nekoliko stranica teksta sadrži razne navode protiv rada Intendanta - kaže Šarar, napominjući da Blažević nije dobio priliku za iznošenje protuargumenata.

- Ovako diletantsko i kukavičko vođenje nekog upravnog vijeća, uz potpunu nesposobnost da se sagleda šira perspektiva, nikada nisam vidio. Pritom treba spomenuti da su i gradonačelnik u ime osnivača i ministrica kulture dali jasne argumente zašto smatraju da ishitrena smjena intendanta nije dobra opcija ovog trenutka - veli Šarar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:29