POSLAO JE SMS

Bobo Jelčić odbio nagradu za najboljeg redatelja drame za autorski projekt Sorry

Redatelj Bobo Jelčić

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix
Ovo nije prvi put da je odbio neku nagradu. Naime, 2018. godine je na Danima Fadila Hadžića dobio nagradu za najbolji dramski tekst

Svečana dodjela 30. Nagrade hrvatskog glumišta održana je jučer navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Proglašena su najbolja ostvarenja na području dramske, radio i televizijske umjetnosti. Među pobjednicima našao se Bobo Jelčić, koji je proglašen najboljim redateljem drame za autorski projekt Sorry, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Jelčić je sms porukom poručio da odbija primiti nagradu, a da će obrazloženje poslati kasnije.

Ovo nije prvi put da je odbio neku nagradu. Naime, 2018. godine je na Danima Fadila Hadžića dobio nagradu za najbolji dramski tekst za autorsku predstavu "Govori glasnije". U intervjuu objavljenom u Jutarnjem listu rekao je da je nagradu odbio "uz dužno poštovanje žirija i njegove odluke" jer "predstava naprosto nema dramski tekst, nego je nastala kao autorski projekt tijekom procesa rada".

"Dramski tekst bi, inače, trebalo biti moguće upotrijebiti za više različitih predstava. Ovdje je slučaj da se radi o autorskom projektu, odnosno tekstu koji se na osnovu njega stvara i koji je upotrebljiv samo na dotičnoj, jednoj jedinoj predstavi. Samim tim kao tekst nije konkurentan. To je naprosto druga kategorija. Tako da je nagrada u neku ruku netočna. I krivo adresirana", dodao je tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:54