‘U AGONIJI‘

‘Brak propada uvijek od iste ‘korupcije‘ - beskarakternosti, bešćutnosti, oportunizma, manjkavosti‘

U agoniji

 /Marko Ercegović
Iz Kazališta Hotel Bulić, pozivaju na najizvođeniji i kritički najbolje ocijenjen Krležin dramski tekst. Laura Lenbach proglašena je najtragičnijom osobom u Krležinoj dramatici

Predstava "U agoniji" u režiji Senke Bulić održat će se 29. ožujka u 20 sati u Kulturnom centru Travno. Predstavu prema tekstu Miroslava Krleže predstavlja Kazalište Hotel Bulić. Uloge tumače glumci Ivana Bolanča, Jure Radnić, Janko Rakoš, Lidija Horvat Dunjko.

"U agoniji" je, poručuje Kazalište Hotel Bulić, najizvođeniji i kritički najbolje ocijenjen Krležin dramski tekst.

image

U agoniji

/Marko Ercegović
image

U agoniji

/Marko Ercegović

Kako su naveli u prioćenju: "Fokusirani smo na lik Laure Lenbach, njenu važnost u književnom, kazališnom, ali i društvenom smislu. Laura Lenbach proglašena je psihološki najdubljom i najtragičnijom osobom u cjelokupnoj Krležinoj dramatici. U Krležinim ‘okrutnim povijestima‘ ljubavnih trokuta, melodramatskih pozadina i zapleta, čije je ime ovdje propali brak, propada se uvijek od iste ‘korupcije‘ - beskarakternosti, bešćutnosti, oportunizma, manjkavosti. U središtu trokuta, Laura čeka svoje ispunjenje iluzije i lakoće života. Sudar muškoga i ženskog principa nije oko pitanja tko je kriv po pravnim, a tko po moralnim aspektima. Nemogućnost Laurinog svijeta težnji, želja, projekcija, i sve fantazije za koje nema baš nikakvog jamca u realnom, za nju je nesnošljiva" dodaju te zaključuju: "Zato jedna ‘jedina misao bije u njenoj svijesti kao najintenzivnija glavobolja: da padne zavjesa‘. Zato, pucanj na kraju."

image

U agonij

/Marko Ercegović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:14