ZAVRŠETAK EUROKAZA

Britanska zvijezda izazvala erupciju emocija i oduševljenja

Ovo je treće gostovanje Akrama Khana na Eurokazu, nakon 2008. i 2011. godine. Slavu je stekao inovativnim spojem tehnika tradicionalnog indijskog plesa i suvremenih koreografskih postupaka

Predstavom britanske koreografske zvijezde Akrama Khana “iTMOi( in the mind of igor)” posvećenoj stogodišnjici baleta Igora Stravinskog “Posvećenje proljeća” u prepunom HNK u Zagrebu završeno je posljednje izdanje međunarodnog festivala novog kazališta Eurokaz.

Baš onako kako je Stravinski davne 1913. godine praizvedbom “Posvećenja proljeća” na sceni Théâtre des Champs-Élysées u Parizu izazvao potpunu pobunu, dobivši epitet najskandaloznije premijere ikad održane, tako je i Akram Khan izazvao pobunu emocija i erupciju oduševljenja zagrebačke publike svojom novom koreografijom praizvedenom prije nešto manje od dva mjeseca u Grenobleu.

Nova glazba

U njoj se Khan bavi strukturalnim modelima kojima je Stravinski promijenio poimanje klasične glazbe istražujući kako kroz ustaljene obrasce izraziti emocije. “Svi ti obrasci ukorijenjeni su u konceptu žene koja se žrtvuje plešući do smrti. Upravo je takav pristup bio moja najveća inspiracija i nadam se da ću ga ponovno istražiti, ne samo kroz obrasce poput Stravinskog, nego kroz istraživanje stanja čovjeka”, napisao je Khan o predstavi istaknuvši da je Stravinski cijelo vrijeme stvaranja ove koreografije služio kao ključ, vodič i mapa. Ipak, Akram Khan odlučio je ne koristiti glazbu Stravinskog nego je izabrao novu, orginalno skladanu glazbu koja je nastala u suradnji s troje suvremenih skladatelja Nitinom Sawhneyjem, Jocelyn Pook i Benom Frostom.

Uz skladbe koje čine mješavina indijske i slavenske tradicionalne te američke industrial glazbe, “raskolu uma, smrti u tijelu i rođenja u duhu”, u kojima deseteročlani ansambl ispituje ono ljudsko, pridonosi i minimalistička scenografija te prigušeno osvjetljenje.

Inovativni spoj

Ovo je treće gostovanje Akrama Khana na Eurokazu, nakon 2008. i 2011. godine. Slavu je stekao inovativnim spojem tehnika tradicionalnog indijskog plesa i suvremenih koreografskih postupaka. Široka se javnost u cijelo svijetu mogla s jednim dijelom njegova rada upoznati prošle godine, kada je koreografirao dio ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:03