KORANA U GOSTIMA

Buga Marija Šimić: ‘Kada vježbam operu susjedi mi na Srednjacima šalju poruke podrške‘

Buga Marija Šimić

 Boris Kovacev/Cropix
Glumica i operna pjevačica otkrila nam je što voli čitati, ima uvijek ima u frižideru i što je podsjeća na roditelje koji žive u Kini

Dočekala nas je sa širokim osmjehom. Da je hrana, bila bi vjerojatno energetska bomba. Vrckava, simpatična, tiha pa glasna, Buga Marija Šimić ugostila nas je u svojem obiteljskom domu na zagrebačkim Srednjacima.

Buga Marija je mlada umjetnička ravnateljica kazališta Mala scena, glumica i operna pjevačica. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Odsjek pjevanje, klasa Cynthia Hansell Bakić. Potom je završila specijalizirani magisterij, smjer opera, na Sveučilištu u Bernu, u klasi prof. Christiana Hilza. Usavršavala se sa Stojanom Stojanovim i Prizenkom McCary te igrala u mnogim ozbiljnim operama kod nas i vani. Ipak, iznenadilo me je to što se kao umjetnička direktorica jednog kazališta, uz sav angažman koji ima i oko svojih nastupa, još stigne baviti i marketingom. I to radi srcem i dušom - promovira kazalište koje vodi. U tome joj pomaže - budući da obavljanja sto stvari gotovo paralelno, za to je valjda jedino i dobar - ADHD, koji joj je dijagnosticiran i o kojem je otvoreno govorila u javnosti.

image
Boris Kovacev/Cropix

Sjedimo za kuhinjskim otokom u prostranom predsoblju spojenom s kuhinjom, iza nas je golema polica s knjigama. Sviđa mi se što ovaj dom ima i vrt. Doduše, trava je bila netom zasađena pa nije bio pravi trenutak da uživamo u dvorištu.

KOJI JE TVOJ STILSKI ZAŠTITNI ZNAK?

"Raščupana kosa, po tome me svi znaju. Čak i kad sam full fancy sam raščupana. Često imam crveni ruž, trenutačno mi je drag jedan mat od Pupe, volim mat ruževe. U školi sam svoj stil zvala - bugerica, jer nisam bila ni punkerica, ni rockerica, nego se odijevam onako kako se osjećam taj dan. Mogu izaći tako da izgledam kao da sam u pidžami, a drugi put kao da idem kod kraljice na prijem."

ŠTO JE ZA TEBE DOM?

"Iskreno, više se osjećam doma u kazalištu nego tu... Ako imam kućni ogrtač, da mi je mekano i toplo, i kavu - to je to... Možda, ipak, obiteljske slike i polica s notama znače da sam doma."

NAJDRAŽI PREDMET U STANU?

"Televizija (smije se)! Ne vežem se baš uz stvari. Sad sam se sjetila, to su male slike koje dečko i ja donosimo s putovanja, akvareli su uglavnom, iz Venecije, s Tenerifa, iz Indonezije... Draga mi je i slika koja izgleda kao kod, prikazuje naše glasove skupa, jer je Toni isto operni pjevač. To je bio njegov poklon."

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

TVOJI RODITELJI ŽIVE U KINI (glumica Vitomira Lončar i redatelj Ivica Šimić). S KOJEG MJESTA U KUĆI S NJIMA NAJVIŠE RAZGOVARATE?

"Pričamo preko aplikacije WeChat, obično hodam stanom jer nisam baš od sjedenja na jednom mjestu. A tako i oni malo vide čitav stan dok razgovaramo i koliko je uredno (smije se)."

NAJBOLJE PUTOVANJE?

"Svakako Java, za mamin 60. rođendan. Indonezija je prekrasna, imali smo popis obilaska kulturnih znamenitosti, ali je sve bilo opušteno, baš smo se lijepo obiteljski družili. Također, kad sam išla s tatom u Japan s 14 godina, to je bilo baš posebno. Volim jako ići i u Milano, Toni je tamo živio i radio pa sam ga redovito posjećivala."

VOLIŠ RESTORANE, KOJI TI JE NAJDRAŽI U ZAGREBU?

"Obožavam ih. Imam dva, Kavkaz i Melt. Imaju divan personal u Kavkazu, hrana nije pretenciozna. A Melt mi je za doručak, koji, doduše, ne jedem često. Također imaju odlično osoblje i hranu, ugodna je atmosfera i mogu tamo radili i pisati, znam da me neće potjerati, iako sam odavno popila kavu. Da Zagreb ima Starbucks, definitivno bih tamo visjela."

OPERA KOJU BI SVATKO MORAO POGLEDATI U ŽIVOTU?

"Opera nije jedan žanr. Da sam prvo čula baroknu operu, ne bih nikad išla u tom smjeru. Volim dramske opere, koje su gore i od sapunica, kao što su dark Puccinijeve opere. Trebalo bi za početak pogledati barem tri opere da se odabere smjer za dalje. Moja najdraža je "Così fan tutte" od Mozarta, no apsolutno je bitno u čijoj je izvedbi i režija."

KREATIVNI NERED ILI RED?

"Pogledaj kako klavir zgleda, što je sve na njegovoj polici, i pogledaj sad složenu policu od mog dečka. Znači, kreativni nered, moj ADHD. U ormaru imam kutije na kojima piše što je u kojoj, jer inače je kaos, to je jedini način da držim red. To sam naučila da si olakšam život. Nakon što sam dobila dijagnozu pomogla mi je Arijana iz Organizacijske ordinacije. Išla sam na tečaj, pokazala mi je sisteme za održavanje i dala dobre savjete."

image
Boris Kovacev/Cropix

GDJE VJEŽBAŠ PJEVANJE, ŠTO SUSJEDI KAŽU?

"Nitko se ne žali, svi su se već navikli. Imam jednog susjeda, bavi se glazbom, zna mi poslati poruku - ‘ovo je bilo super‘. No, bili su jednom podstanari iznad pa su mi znali lupati. Uglavnom, ne pjevam prije 11 i iza 22 sata. I trudim se da nije između 14 i 17 zbog kućnog reda. Pjevam obično oko 2,5 sata, ali ne baš uvijek. Nekad mi ne ide, pa to bude 15 minuta, nema smisla forsirati".

image
Boris Kovacev/Cropix

OMILJENI PODCAST?

"Slušam ‘The Joyful Marketing‘, vodi ga Koreanka Simone Seol, koja govori o etičkom marketingu. Da nije metoda hard selling, nego nešto u čemu i osoba koja to prodaje uživa. Dobar podcast je i ‘The Liminal Zone Alchemist od Sally Hardie‘, tema o kojoj se kod nas ne govori puno. Kod nas je na Akademiji stav - ako se ne možeš nositi s tremom, nemoj se ni baviti poslom koji traži rad na pozornici. Međutim, objašnjava da to ne mora biti baš tako jer se kapacitet živčanog sustava za podnošenje stresa može trenirati i povećati."

OMILJENA SERIJA U ZADNJE VRIJEME?

"Sad već treći put gledam ‘Jane the Virgin‘, topla je i baš me razveseli, ima jake ženske likove. ‘Sex education‘ mi je odlična isto i fan sam ‘Bridgertona‘. Pročitala sam ovo ljeto svih osam knjiga. Inače sam veliki fan povijesnih ljubića!

A ŠTO ČITAŠ?

"Trenutačno ‘Žene koje trče s vukovima‘. Vraćam se uvijek i ‘Alkemičaru‘. Znam čitati i više knjiga odjednom. Svake godine ponovo pročitam ‘Harryja Pottera‘ ili poslušam audioknjigu. Puno vozim, još otkako je Toni bio u Italiji pa potegnem autom često k njemu, pa volim slušati podcaste i audioknjige dok vozim."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJBOLJA DRUŠTVENA MREŽA?

"Instagram, ali sve više i LinkedIn."

NAJDRAŽI ANTIKVITET U STANU?

"Klavir iz 1904. godine, Lauberger & Gloss. Mama ga je spasila kad su ga htjeli baciti negdje na otpad. Taman je ugledala taj trenutak kad ga ostavljaju na cesti i spasila ga je, to je bilo još davno. I svira, uz njega vježbam."

image
Boris Kovacev/Cropix

TVOJI ŽIVE DALEKO, OVDJE STE RANIJE STANOVALI SKUPA, ŠTO TE NA NJIH PODSJEĆA?

"Tata skuplja orijentalne lutke i figure životinje, koje donosi sa svojih putovanja, iz Kine, Japana, Rusije, Meksika... Imamo ih mnogo i odsvakuda. Dio držim u dnevnom boravku, na kaminu one od keramike i iznad klavira. A na mamu? Pa cijeli ovaj zid! Šalim se nekad da je to muzej Vitomire Lončar, velike crno-bijele fotografije koje su vezane uz njenu glumu. Ima u stanu i njenih termosica, skuplja ih, kao i šalice. Sama ih je kupovala, a mnoge je dobila na poklon."

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix
image
PRIVATNI ARHIV

ŠTO UVIJEK IMAŠ U FRIŽIDERU?

"Mlijeko. Volim Čokolino, brzo se napravi. I uvijek imam čokoladu doma, ne u frižideru."

IMAŠ LI NEKI SVOJ OMILJENI KUTAK U STANU?

"Moj kutak je onaj gdje su staklene posude s elementima iz ‘Ljepotice i zvijeri‘ koje sam dobila na poklon. Imam ih tri, u jednoj je Bella. Igrala sam glavnu ulogu u mjuziklu ‘Ljepotica i zvijer‘ u kazalištu Komedija, to mi je baš jako draga predstava."

image
Boris Kovacev/Cropix

GDJE I KADA TE SE MOŽE USKORO VIDJETI?

"U KD Lisinskom 8. ožujka u ‘Ljepotici i zvijeri‘ igram Bellu. Na Maloj sceni 4. ožujka je ‘Sunce djever i Neva Nevičica‘, igram Nevu. I 25. ožujka u opernoj drami ‘Rusalka‘ igram lik vile Rusalke na Maloj sceni. Ako ne volite operu, ali biste ipak htjeli poslušati neku, dođite na ‘Rusalku‘. Govori o nama, kojima je sustav rekao da se moramo prilagoditi, da moramo biti ovakvi ili onakvi... Trenutačno mi je jako draga predstava."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:38