&TD PREMIJERA

‘Bura‘ nas suočava s ljudima koji silom prilika dolaze na naše kontinentalne i emotivne granice

Frano Mašković u predstavi 'Bura'

 Sanjin Kaštelan
Nova predstava stavlja nas u poziciju odgovornih svjedoka koji imaju moć postati protagonistima, čak i onda kad to odbijaju činiti

Redatelj i glumac Romano Nikolić otvara 2022. godinu autorskom predstavom "Bura" koja rastvara temu izbjeglištva i europske te globalne odgovornosti za izgubljene i/ili ugrožene živote, kao i za nepravdu koja se svakodnevno obnavlja u našoj neposrednoj blizini, a koju tako često odbijamo vidjeti.

"Bura" se nastavlja na beskompromisnu i društveno angažiranu estetiku i etiku UO Arterarij koja kontinuirano otvara neuralgične točke nacionalne i globalne zajednice, odupirući se diskriminacijskom nasilju i ugrozi ljudskih prava, odnosno ugrožavanju sloboda stigmatiziranog pojedinca/ke ili čitave zajednice. Nikolićev umjetnički otisak u "Buri" nastavlja se i razvija s dramaturginjom Doroteom Šušak te izvođačima Franom Maškovićem, Ivom Kraljević, Lukom Knezom te Semihom Adigüzelom, koji donosi dokumentarno i aktivističko iskustvo vlastite borbe života u egzilu.

image

predstava 'Bura'

Sanjin Kaštelan

U rujnu 2015. godine svijet je obišla fotografija utopljenog, trogodišnjeg, sirijskog dječaka Alana Kurdija čije je tijelo pronađeno na obali Mediterana u blizini Bodruma. Medijska pozornost usmjerena ovom slučaju često je bila naslovljena krilaticom "Ljudskost (Europe) izbačena na obalu", prokazujući tako najteže posljedice već tad razorne europske moralne krize.

Izbjegličko iskustvo autentična je borba u životnoj nuždi čiji rasplet nema i ne može imati pojednostavljen zajednički nazivnik, već nas uvlači u imaginarij paralelnih potencijala koje stvarnost ponekad ugrozi, a ponekad nadmaši. Gotovo sedam godina poslije, autorski tim predstave "Bura" bavi se osobnim valovitostima, vrzmanjima, (ne)slobodama i nemirima koje u nama provocira suočavanje s ljudima koji se svakodnevno nalaze na našim kontinentalnim, morskim i emotivnim granicama te nas stavlja u poziciju odgovornih svjedoka koji imaju moć postati protagonistima, čak i onda kad to odbijaju činiti.

image

predstava 'Bura'

Sanjin Kaštelan

Premijera autorskog projekta Romana Nikolića naziva "Bura" održat će se u utorak 8. ožujka u Velikoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati. Reprizne izvedbe pogledajte 9. i 10. ožujka. Predstava je nastala u produkciji umjetničke organizacije Arterarij i partnerskoj suradnji s Teatrom &TD.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Fonda za aktivno građanstvo.

Predstava "Bura" aktivnost je u okviru projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji je kroz EGP financijski mehanizam podržan sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Fonda za aktivno građanstvo. Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar, Status M i Arterarij.

image

predstava 'Bura'

Sanjin Kaštelan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:57