NOVA DRAMA NA SCENI F22

Čaluković: ‘Živimo u vremenu visoke anksioznosti i povećanog stresa, evo zašto se to tiče svih nas

Ouagadougou

 /Press
Drama igra sutra u 19.30 na Sceni F22 (Frankopanska 22), a organizira je studentska udruga F420

Izvedba dramskog tekstaOuagadougou‘ Tadije Čalukovića u režiji Tome Serdarevića prati Faruka Helsinkija, studenta dramaturgije, koji je tek počinio samoubojstvo, a već je dobio ponudu da porazgovara s Klemens, ženskom osobom kojoj je nemoguće utvrditi broj godina i koja se pojavljuje u atipičnom liku đavola. Nakon što je pristao na ovaj razgovor, Faruk se nađe u gradu kojem ne zna niti ime. Jedno je, ipak, sigurno: Klemens i on jedini su stanovnici i osuđeni su na suživot.

Drama igra sutra u 19.30 na Sceni F22 (Frankopanska 22), a organizira je studentska udruga F420.

Uloge tumače Lidija Penić-Grgaš i Marin Stević.

"Živimo u vremenu visoke anksioznosti i povećane prisutnosti stresa. U ovom tekstu govorim o tom problemu koji se tiče gotovo svih, a dramu temeljim prvenstveno na vlastitom iskustvu. No, ovo nije samo priča o tome. U njoj ispitujem važnost osobne odgovornosti i utjecaj i najmanjeg detalja na naše živote. Za mene je ova drama posebno važna, jer njom završavam BA studij dramaturgije na ADU. Sretan sam što je izvode Lidija Penić-Grgaš i Marin Stević, a posebno sam zahvalan redatelju Tomi Serdareviću koji sada po drugi put postavlja moj tekst", kaže Čaluković.

Tadija Čaluković je rođen 2002. godine. Piše scenarije, prozu i drame. Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Odsjek dramaturgija, upisao je 2021. Potpisuje scenarij i režiju za tri kratkometražna igrana filma i jedan dokumentarni, koji su prikazani u Beogradu.

Suradnik je na filmu,,Teret‘‘ (2018), koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festival. Dobitnik je nagrade,,Prijatelji dece Zemuna‘‘ za najbolju poeziju. Njegova pjesma o ekologiji objavljena je u antologiji,,Beli gradovi‘‘ u izdanju udruge Mladi istraživači Beograda. Osnivač je i glavni urednik internet časopisa Salome (salome.rs). Objavio je roman,,Mutant u vozu‘‘ (2018). Na festivalu DeSADU sudjelovao je s dramskim tekstovima,,Hot Stuff‘‘ (2022) i,,Bikovi ne žele odmor‘‘ (2023). Autor je knjige,,bukvalno. otprilike‘‘ (2023). Na zagrebačkom radiju Kradio autor je emisije "Beogradska kronika‘‘. Živi na relaciji Zagreb-Beograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 15:59