Potpore Ministarstva

Četiri milijuna kuna za Dubrovačke ljetne igre, dva za Splitsko ljeto. Za HDLU 355 tisuća kuna

Otvorenje 69. Dubrovačkih ljetnih igra podizanjem barjaka Libertas uz stihove himne Slobodi
 Tonci Plazibat/Cropix
Riječ je o potporama za vizualne i za dramske umjetnosti. Za muzejsko-galerijsku djelatnost još nisu objavljene

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate natječaja za financiranje umjetničkih programa i organizacija za sljedeću godinu
Kako je već uvriježeno, najviše dobivaju Dubrovačke ljetne igre, ove godine sedamdeset i druge po redu, njima će, kao i lani, biti dodijeljeno četiri milijuna kuna. Hrvatsko narodno kazalište Split za 67. Splitsko ljeto dobit će milijun i 900 tisuća kuna, za Marulićeve dane 370 tisuća kuna. Hrvatska narodna kazališta u Rijeci, Split, Osijek dobila su za svoje programe po milijun i 700 tisuća kuna. Sve ustanove koje se financiraju izravno od Ministarstva dobivaju novac direktno pa zato na ovom popisu nema HNK Zagreb, nacionalna kazališna kuća se posebno financira.


U profesionalnoj kazališnoj djelatnosti od prijavljenih 343 programa s potraživanjem od približno 42 mililijuna kuna odobreno je 288 programa u iznosu od 20.336.100,00 kuna, dakle, polovica traženog novca.
U programu za vizualne umjetnosti Ministarstva kulture, stoji kako će najviše novaca, pojedinačno, dobiti - arhitekti. Naime, sa 100 tisuća kuna financirat će Salon arhitekture, 56. po redu, kojeg radi Udruženje hrvatskih arhitekata. UHA-i ide i dodatnih 10 tisuća kuna za izložbu najboljih ostvarenja tijekom godine. Treba, pri tom, napomenuti, kad je riječ o likovnoj umjetnosti, da se radi isključivo o programu za vizualne umjetnosti, a za pretpostaviti je da će ovih dana biti objavljeni i rezultati za muzejsko-galerijski program, kako bi se mogla steći potpuna slika. Sveukupno, u ovom je programu nešto manje od četiri milijuna kuna, preciznije 3.933.350 kuna.


Kada se zbroje svi programi koji su odobreni, pak, najbolje je prošlo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb. Oni su ponudili šest programa, za program Galerije Prsten dobili sa 70 tisuća kuna, jednako kao i za programe Galerije Bačva i Galerije PM, a sve tri se nalaze u sklopu samog Meštrovićevog paviljona. Za Bijenale slikarstva i gostujuću izložbu Dubliners dobili su 80 tisuća kuna, za međunarodnu izložbu Minijature 15 tisuća, a program Galerije Karas, koja im također pripada, no ona je dislocirana, u Zvonimirovoj ulici, 40 tisuća kuna. To je sveukupno 355 tisuća kuna.


Akademija likovnih umjetnosti, pak, za tri je prijavljena programa od Ministarstva dobila 75 tisuća kuna. Za svoj je program, među kojim i izložbu preminule kostimografkinje Ide Škomrlj, koja će biti nazvana „Beskompromisno svoja” ULUPUH dobio, sveukupno, nešto više od 100 tisuća kuna. Grad Osijek dobit će 50 tisuća kuna za Osječko ljeto kulture, za onaj dio programa koji se odnosi na vizualne umjetnosti, a Gradske galerije Osijek 60 tisuća kuna za godišnji izložbeni program. Hrvatska udruga likovnih umjetnika split za 41. salon dobit će 80 tisuća kuna, a za izložbeni program Salon Galić 70 tisuća. Laubi, Lazaretima i Apoteci, među ostalim, dodijelit će se po 40 tisuća kuna, Laubi još dodatno za projekte Nesvrstani i Erwin Wurm, izložbu poznatog austrijskog umjetnika.


Kulturno vijeće za vizualne umjetnosti radilo je u sastavu: Irena Kraševac, predsjednica, Branka Benčić, Tomislav Buntak (inače i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika koje je dobilo 355 tisuća kuna), potom Viktor Popović i Valentina Radoš. Pristigle su 363 prijave. Financijska potraživanja prema Ministarstvu kulture i medija iznosila su 18.745.180,26 kn, a za financiranje je odobreno 210 programa u iznosu od 3.933.350,00 kn.
Podsjetimo, nedavno smo pisali, Za programe potpore izdavanju knjiga zaprimljena je 191 nakladnička prijava, a odobrenim sredstvima od 8.078.000,00 kn Ministarstvo je odlučilo sufinancirati 77 nakladničkih programa unutar kojih će se objaviti najmanje 465 vrijednih novih književnih naslova. Najviše je novaca dodijeljeno izdavačima Fraktura (360 000 kn), HENA (300 000), V.B.Z (350 000 kn), Sandorf (350 000 kn), Naklada Ljevak (330 000 kn) i Disput (300 000 kn).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:03