NOVI PROJEKT MONTAЖ$TROJA

CIJANKALIJ §218 - DANAS POSLUŠAJTE 2. EPIZODU Treba li očekivati od žena da rađaju djecu ako nemaju riješeno stambeno pitanje i siguran posao?

 Montažstroj

"Ovo nije predstava u kazalištu. Ovo nije film u kinu. Ovo je zvučna rekonstrukcija drame CIJANKALIJ §218. Zvučna rekonstrukcija dostupna je svima, prostorno i vremenski neograničeno. Nalazi se u javnom prostoru digitalnog doba - na web stranici cijankalij.montazstroj.hr", stoji u najavi.

Zvučna rekonstrukcija ove kultne njemačke drame podijeljena je u osam epizoda, a od danas možete poslušati drugu epizodu.

Drama CIJANKALIJ §218 napisana je 1929. godine. Pisac ove drame, Friedrich Wolf, bio je liječnik. On je izbliza upoznao uvjete u radničkim četvrtima u kojima je kao liječnik radio. Svoja neposredna iskustva Wolf je pretočio u dramu s gotovo dokumentarnim opisima stambenih uvjeta u radničkim četvrtima. U takve je uvjete Wolf smjestio priču o mladoj radnici Hete.

Hete čitav život oko sebe gleda žene koje uz četvero, petero ili šestero djece jedva prehranjuju svoje obitelji. Hoće li njezina budućnost izgledati drugačije? Treba li očekivati od žena da rađaju djecu, ako nemaju riješeno barem stambeno pitanje i siguran posao? Kako pored šestero gladnih koji zajedno žive u jednoj sobi dovesti još jedna gladna usta na svijet?

U drugoj epizodi zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218 poslušajte: Kućni upravitelj Prosnik (Sven Jakir) odlučan je u namjeri da od siromašnih stanara zgrade prikupi zaostale stanarine. Prodavač novina Kuckuck (Ante Perković) donosi vijesti o samoubojstvima trudnih i siromašnih žena. Hete (Tihana Lazović) saznaje da je njezin momak Paul (Adrian Pezdirc) ostao bez posla, ali i da netko od stanara u zgradi skriva instrument za ilegalni prekid trudnoće...

Ovim medijskim projektom MONTAЖ$TROJ se uključio u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. U projektu CIJANKALIJ §218 uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević. Autorski tim projekta čine Borut Šeparović, Konrad Mulvaj, Nataša Mihoci i Ante Perković (†).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 00:15