POVRATAK U 1929.

CIJANKALIJ §218 Novi projekt Montaж$troja povodom Dana žena i rasprave o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece

 Montaж$troj
Projekt je hrvatska praizvedba kultne njemačke drame CIJANKALIJ §218 Friedricha Wolfa iz 1929. godine

Povodom Međunarodnog dana žena i povodom otvaranja široke javne rasprave o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece, umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ predstavio je cross-media projekt CIJANKALIJ §218.

Ovaj projekt je hrvatska praizvedba kultne njemačke drame CIJANKALIJ §218 Friedricha Wolfa iz 1929. godine. Drama je bila oružje borbe za ženska i radnička prava, a nastala je u okviru sklopu velikog društvenog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj.

U berlinskoj radničkoj četvrti Wedding 1929. godine, u ozračju ekonomske krize mlada radnica Hete traži pomoć za prekid trudnoće iz socijalnih razloga. Kako je to u vrijeme pobačaj bio zakonski zabranjen, paragrafom 218 kaznenoga zakona, njena potraga vodi do tragičnog svršetka...

Cross-media projekt sastoji se od zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218 koja će biti objavljena uz uvodnu, u 8 epizoda, počevši od danas – 8. ožujka i tijekom sljedećih 40 dana. Uz zvučnu rekonstrukciju, projekt sadrži audiovizualne i tekstualne sadržaje koji će biti postupno objavljeni na službenoj stranici projekta http://cijankalij.montazstroj.hr/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:52