NINA OBULJEN KORŽINEK

Čistačice na bolovanju zbog covid-potvrda, balerine čiste HNK. Ministrica: ‘Kažu da volontiraju...‘

 Nina Obuljen Koržinek

 Ranko Suvar/Cropix
Pretpostavljam da je alternativa bila otkazati pokuse i izvedbe ako nije bilo moguće u kratkom vremenu naći zamjenu za čistačice

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek reagirala je na izjave članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, da moraju čistiti prostore kazališta koje koriste, a koje im je prema nekim navodima dala ravnateljica Maša Kolar.

Naime, nekoliko je spremačica zbog covid potvrda otvorilo bolovanje, pa kazalište nije moglo pronaći nove. Nakon razgovora sa sindikalnom povjerenicom, intendant Marin Blažević odustao od ideje za obaveznim čišćenjem, ali je raspored svejedno ostao uz mogućnost dragovoljnog čišćenja. Plesačice i plesači, naime, koji su željeli ostati anonimni, našoj su novinarki Zrinki Korljan rekli da svakog jutra, prije nego što počnu vježbe, netko od njih očisti dvoranu, tuševe i wc, a da to čine među ostalim i jer se boje za svoje radno mjesto.

Nina Obuljen Koržinek navodi: "Intendant je u svojim izjavama potvrdio kako nitko nije zahtijevao od baletana da moraju čistiti prostore nego je ravnateljica baleta pozvala kolege koji žele volonterski pomoći da se uključe i pomognu njoj i producentici čistiti prostore dok uprava kazališta ne uspije naći zamjenu za čistačice koje su otišle na bolovanje na dan kad je stupila na snagu odluka o obveznim COVID potvrdama u javnim službama. Svima je poznato da prostori u kojima vježbaju baletani zahtijevaju veću razinu čistoće od nekih drugih radnih prostora. Ne znam što se točno događalo, ali pretpostavljam da je alternativa bila otkazati pokuse pa onda i izvedbe ako nije bilo moguće u kratkom vremenu naći zamjenu za čistačice'.

Kako, dalje, nastavlja: "ne bismo komentirali slučajeve kako se ravnatelji pojedinih javnih ustanova u kulturi suočavaju s različitim izazovima koje pred njih postavljaju uvjeti pandemije, dok god se ne ugrožavaju prava i slobode zaposlenika te pridržavaju donesenih mjera temeljem Odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom. Poziv na opća načela higijene ili volonterske akcije pospremanja nakon vlastite upotrebe pojedinih prostora, ne smatramo pri tom ugrožavanjem bilo čijih prava i sloboda. Nije potrebno podsjećati da pandemija ostavlja teške posljedice na sektor kulture. Iako zaštićeni zakonskom obvezom osnivača da osigurava sredstva za rad kulturnim ustanovama, i javni kulturni sektor susreće se s brojnim poteškoćama i ravnatelji ulažu ogromne napore kako bi nastavili s radom u uvjetima izolacija, bolesti umjetnika i tehnike, manjeg broja publike pa i manjih prihoda itd.

Ponajprije Vas podsjećam, kaže dalje, "da je velikim naporima kako Ministarstva kulture i medija, tako i doista mnogih dionika kulturnih i umjetničkih djelatnosti, hrvatska kultura u ovim teškim pandemijskim okolnostima, bila velikim dijelom otvorena i da se raznim vrstama mjera i potpora pomagalo kako samostalnim umjetnicima, tako i svim drugim djelatnicima kulturnih i kreativnih industrija. Izražavam veliku zahvalnost, još jednom, svim umjetnicima, upravama i svima koji ulažu napore da bi se kulturni život nastavio".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:16