ZLATNI STUDIO 2024.

Damir Lončar utjelovio legendarnog lika: ‘Bilo bi glupo da sam pokušao oponašati Dvornikova Meštra‘

Damir Lončar

 Cropix/
Seriju ‘Velo misto‘ gledao je, kaže, davno, u doba kad se prvi put prikazivala na televiziji

Damir Lončar, glumac zagrebačke Komedije, nominiran je za Zlatni Studio za ulogu meštra u Smojinom "Velom mistu" koje je postavila Marina Pejnović. Dobro znani meštar od brijačnice, čovjek je koji se trudi preživjeti i opstati u raznim režimima, i pritom se ne prodati.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

I koliko god mu bilo bitno u politiku ne dirati, koliko god da politici nije dao u njegovu butigu, temperament mu ne dopušta šutjeti, svako malo završi u pržunu.

image

Damir Lončar

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Komentirajući meštra, kaže da "Meštar nema politike, barem je ne bih htio imati".

- On razumije da u povijesti ratovanja kojima su ljudi na ovim prostorima uvijek bili izloženi, treba preživjeti. Prema svojoj prirodnoj inteligenciji i instinktu, pokušava pronaći ‘modus vivendi‘ za sebe i ljude koji su mu bliski. Pritom svim snagama i naporima nastoji ne iznevjeriti univerzalne moralne principe. Njegovo je načelo da, u svim sustavima i režimima, uvijek treba biti i ostati čovjek - tvrdi Lončar.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE.

Seriju "Velo misto" gledao je, kaže, davno, u doba kad se prvi put prikazivala na televiziji.

- Moram priznati ne kompletnu, u to doba mog života gledanje televizije nije mi bila glavna preokupacija. Nisam je htio sada ponovno gledati, jer bi me Dvornikovo tumačenje te uloge sigurno opteretilo. Uostalom, bilo bi glupo i nemoguće pokušavati ‘oponašati‘ Borisa Dvornika. Ja sam ulogu odigrao na svoj način, kako sam znao i mogao, naravno, u suradnji s ostalim kolegama i redateljicom Marinom Pejnović - rekao je.

image

Režirao je i rock operu Jesus Christ Superstar u kazalištu Komedija

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Što je prvo pomislio kad je pročitao tekst prema kojem je rađena predstava?

"Prva misao bila mi je da bi predstava, ako je napravimo pošteno i ambiciozno, mogla biti velika uspješnica. Kao i sâm život koji nosi i dobro i zlo, predstava gledatelje i nasmije i rasplače. Smoje je bio majstor upravo toga. Mislim da smo uspjeli u toj nakani. Veliki izazov bio je svladavanje splitskog govora na kojem glumimo. Stoga smo na nedavnom gostovanju u Splitu pomalo imali tremu kako ćemo proći pred Splićanima ‘prodajući‘ im njihov idiom. No, predstavu smo odigrali u splitskom HNK dvaput pred prepunim gledalištem, i to, sudeći prema aplauzu i reakcijama splitske publike, vrlo uspješno - zaključio je nominirani Lončar.

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:05