Zagrebačka opera

Desant mladih asova u novom ‘Rigolettu’

Filip Filipovic
 

 Biljana Blivajs
"Rigoletto" će na pozornicu zagrebačkog HNK dovesti gotovo desetero mladih ili mlađih pjevača. Službeno nije objavljeno, ali bit će tu i miljenik publike: Filip Filipović, pjevat će Grofa Mantovu

Opera zagrebačkog HNK idući tjedan počinje s probama za Verdijev “Rigoletto” najavljen za 27. listopada, novu premijeru koja će dijelom proći u znaku mladih lavova opere. Dok će naslovnu ulogu pjevat ugledni bariton Ljubomir Puškarić, a u alternaciji će biti Matija Meić, “Rigoletto” će biti debi na pozornici središnje nacionalne kuće za više mladih pjevača, u različitom kontekstu. Kao grof Monterone pojavljuje se bas-bariton David Oštrek, naš čovjek u Staatsoperi Unter den Linden, koji se školovao u Beču i završio promptno u berlinskoj državnoj operi, a “Rigoletto” će biti njegov prvi susret sa zagrebačkom publikom. U ulozi Marulla, svoj debi kao član zagrebačke Opere, jer pjevao je već kao gost, imat će Davor Nekjak, bariton koji je transferom ovo ljeto došao iz riječkog u zagrebački HNK, nova, pa i vrela makedonska krv u središnjem nacionalnom teatru.

image

Davor Nekjak

promo
image

Emilija Rukavina

Bozo Radic
image

David Oštrek

privatni album

Uz njega istu ulogu pjeva Marin Čargo, jedini budući doktor znanosti među pjevačima, kojeg je vrijedilo prošle sezone čuti kao Velikog svećenika u “Čarobnoj fruli”. Čargo će biti i u ulozi Ceprana, kao i Ivan Šimatović. U ulozi Maddalene, uz odličnu Emiliju Rukavinu koja je drugu sezonu u ansamblu, prvi put u Zagrebu kao gošća pjevat će mlada srpska mezzosopranistica međunarodne karijere Sofija Petrović. Nekoć je bila članica Ateliera Lyrique Nacionalne pariške opere, pjevala je u Opéri Bastille, sudjelovala na St. Gallen festivalu, debitirala u Srpskom nacionalnom pozorištu u ulozi Carmen, a nedavno je imala talijanski debi u Teatru Massimo Bellini. Iako još nije službeno objavljeno, doznajemo da će se u ulozi Vojvode od Mantove pojaviti ipak i zagrebački Caruso, Filip Filipović, tenor nemoguće sjajnog glasa kojeg traži i Metropolitan, a domaća publika teško kad je važna premijera bez njega. Također, u studijskoj ulozi pojavljuje se Dina Jularić Ivančić, stipendistica Kazališta.
Naravno, bit će i provjerenih zagrebačkih asova koji su zaštitni znak kuće. U ulozi Monterronea je i Ozren Bilušić, basovsku ulogu Sparafucilea pjevaju Luciano Batinić i Ivica Čikeš, koji nakon zdravstvenih problema prošle sezone u Splitu opet ulazi u formu.

U predstavi pjevaju i Marija Kuhar Šoša, Irina Dubrovskaya te Siniša Galović i Ivo Gamulin.

Podjela vrvi vokalnim osobnostima, tako da će teško biti maestru Morandiju odlučiti kome će dati da pjeva premijeru. Redatelj je Pier Francesco Maestrini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:10