Udruga Žaruljica na Molatu

Dina Popović: ‘Djeca su danas, u doba prerazvijenih i prebrzih tehnologija kojima su izložena, željna povratka u prošla vremena‘

Dramske radionice u Zapuntelu

 Udruga Žaruljica/
U napuštenoj pa obnovljenoj zapuntelskoj školi održane su likovne kolonije i dramske radionice

Mala udruga Žaruljica iz Zagreba u napuštenoj pa obnovljenoj zapuntelskoj školi lani je pokrenula velike ekološke i kreativne radionice i akcije, koje je nastavila i ove godine, a lokalno stanovništvo i turisti koji dolaze na Molat se slažu da je napravila malo čudo vrativši živost otoku. Ove godine su opet imali ljeto puno aktivnosti. Od 15. srpnja pa do početka kolovoza, zapuntelsko je ljeto bilo obogaćeno likovnom kolonijom i dramskim radionicama.

Prvo je na otok stigao umjetnik iz Zadra, Dino Colić koji je kroz tjedan dana organizirao ujutro i navečer likovne radionice za djecu. Djeca su sama istraživala, pronalazila zanimljive prikaze motiva iz mora i divljine. Voditelj radionice nastojao je kod djece stvoriti osobni doživljaj, probuditi asocijacije na ono što ih podsjeća i kako nešto vide.

image

Udruga Žaruljica na Molatu

Udruga Žaruljica/

Koristile su se razne tehnike, radili motivi u glini, izrada vitraja, linorez. Djeca su slikala morski život i dijelove sela i samog otoka Molata, a na kraju je napravljena i završna izložba svih dječjih radova.

Nakon likovnih uslijedile su dramske radionice s uvodnom predstavom Natalije Pećarine i njezinog funkcionalnog kazališta, zatim su djeca napravila autorsku predstavu, sve sama osmislila da bi na kraju radionice izvela predstavu na otvorenom, u dvorištu škole, za sve zainteresirane. Glumom su se djeca, na kazališnim daskama molatske škole, opuštala za vrijeme ljetne žege, a vrijedan je rad na probama rezultirao prezabavnom predstavom Zapuntelsko lito (2022.) koja je nasmijala do suza sve okupljene.

"Djeca su danas u doba prerazvijenih i prebrzih tehnologija kojima su izložena željna tog nekog povratka u prošla vremena, u kojima se cijene neke drugačije stvari. Tako da je sve to bila dobitna kombinacija. Njima se samo treba objasniti, ponuditi i pokazati na djelu i oni su spremni na razne nove dogodovštine", ispričala nam je Dina Popović, predsjednica Udruge Žaruljica.

Nakon izuzetno posjećenih radionica održana je još jedna ekološka akcija ronilačkog kluba sv.Roko iz Bibinja. Iduće godine, već u rano proljeće, ova vrijedna Udruga planira nove akcije i radionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:42