OSTAJE BEZ POSLA

DINKO BOGDANIĆ PRED OTKAZOM Još jedna balerina prijavila ga da ju je vrijeđao

Dinko Bogdanić
 Vojko Bašić / CROPIX / CROPIX

Kazališno vijeće HNK Split na sutrašnjoj će sjednici donijeti odluku o razrješenju v.d. ravnatelja baleta Dinka Bogdanića. Prijedlog je Vijeću poslao intendat Goran Golovko, potvrdili su nam iz kazališta. Iako priznaju kako je riječ o velikom umjetniku, Golovko je odlučio od vijeća tražiti da Bogdanića smijeni zbog ponovljenih pritužbi na njegovo ponašanje.

No, ravnatelj baleta nije bio raspoložen za razgovor.

- Ne znam ništa o tome i nemam nikakav pisani dokument. Ne znam otkud vam informacija o tome da će se raspravljati o mom razrješenju - rekao nam je kratko Bogdanić, odbijajući ikakav komentar. Kratko nas je uputio da za komentar o situaciji pitamo "osobu koja nam je to javila".

Neslužbeno doznajemo kako je u zadnje vrijeme bilo još pritužbi na njegovo ponašanje, a zadnji slučaj za koji javnost zna dogodio se prije nekoliko mjeseci. Tada je Bogdanić rumunjskoj balerini Alexandri Bertei vikao da je "Fucking Rumanian Gipsy". Nakon što je ona o tome obavijestila vodstvo kazališta i veleposlanstvo svoje zemlje, Bogdanić je zaradio opomenu pred otkaz, a ispričao se i njoj i članovima ansambla. Bertea je nedugo nakon toga, po isteku ugovora, napustila kazalište i sad pleše u Sarajevu.

Hina javlja da je u najnovijem slučaju balerina Tea Jelić navodno prijavila Bogdanića da ju je vrijeđao u prvoj polovici travnja te potom još nekoliko puta. U kazalištu je pokrenuta procedura kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Jednoj od incidentnih situacija svjedočio je i sindikalni povjerenik pa su nakon toga i Sindikat i balerina Jelić zatražili da se i situacija riješi.

Nije to Bogdaniću prvi put da je dospio u središte interesa, a da pritom nije riječ o njegovim umjetničkim uspjesima. Naš poznati plesač i koreograf tako je završio na sudu sa zagrebačkom balerinom Nikolinom Katić Bosnar, koja je tužila i njega i HNK zbog uvreda koje je izgovarao njoj, ali i drugim članicama ansambla. Sud je Bogdanića i HNK proglasio krivima i Nikolini je na ime odštete isplaćeno 40 tisuća kuna. No, kaznenu parnicu nije dobila. Nakon tog procesa nikad više nije dobila posao u struci.

U baletnim kuloarima se kao Bogdanićev mogući naslijednik na mjestu ravnatelja splitskog baleta spominje nacionalni baletni prvak Svebor Sečak. On je neko vrijeme bio v.d. ravnatelja zagrebačkog baleta, nakon odlaska Irene Pasarić i prije dolaska Leonarda Jakovine. Poznat je po tome što je domaćim mladim plesačima pružio priliku da nakon završene škole počnu s radom u teatru. No, Svebor Sečak rekao je kako mu nitko nije ponudio to mjesto, niti ima ikakvu namjeru otići iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:58