Legendarna glumica

Diva Alma Prica okružila se s nepoznatim mladim talentima u predstavi ‘Beštije‘

Beštije predstava

 Luka Dubroja/
Neimenovano dalmatinsko malo mjesto. More, sunce, masline, malobrojni stanovnici koji njeguju tradiciju i vrijeme provode u zajedničkom druženju.

Alma Prica, Ema Šunde, Lara Nekić, Igor Golub, Marin Stević te Luka Knez okupit će se u petak i Teatru &TD na premijernoj predstavi, autorskom projektu Kristine Krubiše i Karle Leko, "Beštij". Iako je premijera, zakazana za petak, dostupna samo gostima s pozivniciama, reprizne izvedbe nove predstave, za koju se več očekuje da će izazvati veliku pažnju javnosti, zakazane su za 3., 27. i 28. lipnja

Predstava Beštije autorski je projekt nastao generiranjem vlastitih iskustava odrastanja u dalmatinskim gradovima i mjestima te specifičnostima koje to podneblje ima. Često fetišizirano kroz prizmu prirodnih ljepota, priobalje, osim brojnih sunčanih sati, itekako ima i svoje mračnije strane koje čine surovost prirode, odgoja i hijerarhije u kojoj su stariji uvijek u pravu iz čega proizlazi nemogućnost dijaloga. Tišina, koju prekida tek poneki zvižduk vjetra ili zvuk morskih valova u daljini, iako pogodna da mlade baci u očaj, u njima često ostavlja prostor za imaginaciju i sanjarenje.

Neimenovano dalmatinsko malo mjesto. More, sunce, masline, malobrojni stanovnici koji njeguju tradiciju i vrijeme provode u zajedničkom druženju. To je sve što Stranac koji zakorači u ovo mjesto isprva pronalazi. Iako se more vidi tek s vrha najviše planine, sunce s pojavom prve bure postane zubato, a rijetke biljke okružuje kamen i krš, autentičnost i polagani ritam života stanovnika toliko ga oduševe da se odluči zadržati dulje od planiranog. Mjesto koje je na prvi pogled odisalo isključivo vedrinom i spokojem, s vremenom će pokazati i svoje druge strane. Izmjene godišnjih doba, naglasit će surovost podneblja, te otkriti brojne pokušaje mladih stanovnika da u rutini svakodnevice stvore prostor za vlastite ideje, snove i želje. Bilo da su u sukobu sa starijima ili pred njima osjećaju strahopoštovanje nametnuto odgojem, ono što sve mještane drži na okupu jest ovisnost jednih o drugima te njegovanje ritualnih praksi osmišljenih upravo u svrhu osnaživanja zajednice čiju će dinamiku odnosa Stranac itekako poremetiti.

- Upravo se tome prepuštaju i naši likovi – Bura, Biserka i Šime, predstavnici mlađe generacije, koji monotonu svakodnevicu nastoje razbiti potragom za novim, još neistraženim idejama. U tom će im pothvatu nenadano pomoći Toma, stranac koji stiže u njihovo mjesto, a koji ne poznaje sredinu i ljude s kojima se susreće. Njegov naivan pogled i romantičan narativ koji gradi oko malog mjesta i njegovih stanovnika, u njihovu će rutinu uvesti toliko željenu promjenu, ali će njome ujedno poremetiti odnose među stanovnicima. Stariji stanovnici će, na sunce koje neumoljivo prži, iznijeti davno zakopane tajne o kojima se ne govori na glas, ali koje itekako žive skrivene u kamenu, dok će mlađi poželjeti bijeg od prošlosti. Upisana u ritualne prakse koje okupljaju zajednicu, prošlost je predugo u suživotu s mještanima da bi se od nje tek tako otrgnuli - kažu organizatori. Dodaju da se predstava referira na motive filmova Dogville, Manderlay i Breaking the Waves Larsa von Triera, The Wicker Man Robina Hardyja te Midsommar Arija Astera...

Podjela uloga vrlo je zanimljiva, legendarna Alma Prica glumi "Staricu", a "Starac" je Igor Golub. No, glavne uloge predviđene su za relativno mlađe glumce poput Marina Stevića koji igra Tomu i stranca, zatim Emu Šunde koja igra Buru, Laru Nekić u ulozi Biserke, te Luke Kneza koji će igrati Šimu.

Kristina Grubiša potpisuje režiju, a Karla Leko dramaturgiju. Mlada Grubiša, Makaranka rođena 1995., dosad je odradila niz projekata, mahom vezanih uz turizam, pa se može reći da joj je ovo dosad kruna karijere, prva velika samostalna predstava u jednom ozbiljnom zagrebačkom kazalištu.

Karla Leko završila je osnovnu glazbenu školu – smjer klavir, a ovo je druga ovosezonska predstava u Teatru &TD.

Uz Beštije, potpisuje dramaturgiju autorskog projekta Danteov pakao: Uprizorenje duše, dramaturgiju diplomske predstave „Ana Karenjina“ koja je svoje izvedbe imala u ZKM-u te je nagrađena Rektorovom nagradom, dramaturgiju predstave Meso u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar, režiju multimedijalnog projekta The Stranger Within; izvedenog u sklopu 68. Splitskog ljeta. Uz to, asistirala je u više kazališnih projekata u Zagrebu i rodnom Splitu. Kako ističe, jako voli rad koji uključuje kazališni kolektiv i sretna je što s kolegicom Kristinom imala priliku raditi autorski projekt. Karla i Kristina surađivale su i ranije, ali ovo im je prvi veliki zajednički projekt i vjeruju kako ih još puno takvih očekuje.

- Kasnije sam, uz umjetničku gimnaziju završila i srednju glazbenu školu – smjer oboa. Tijekom osnovne škole sudjelovala sam u radu filmske grupe te sam napisala i ilustrirala dvije slikovnice. Godinama sam bila polaznica dramskog studija Gradskog kazališta mladih. Tijekom srednje škole moji su tekstovi bili nagrađeni na Lidranu u kategoriji literarnog izraza. Sudjelovala sam na radionici dramskog pisanja u sklopu Marulićevih dana. Volontirala sam na Festivalu mediteranskog filma Split i godinu dana honorarno radila u splitskom HNK - opisuje se Karla koja je u međuvremenu upisala Akademiju dramskih umjetnosti, smjer dramaturgija, pa je i za nju ovo prvi veliki ispit.

Mladi ljudi uz pomoć Teatra &TD i legenda glumišta stvorili su tako projekt kojeg, kažu organizatori, ne treba propustiti, a bude li interesa zagrebačke publike, u što ne sumnjamo, Beštije bi se mogle naći u češćem repertoaru, a možda i na pokojem gostovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:26