NAJBOLJA OSTVARENJA

Dodijeljene Nagrade ‘Vladimir Nazor‘ za 2019. godinu: ‘Kultura je neizostavan dio našega života‘

laureati
 
 Damir Krajač/CROPIX
Nagrade "Vladimir Nazor" svečano su dodijeljene u utorak navečer na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije

Nagrade "Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj svečano su dodijeljene u utorak navečer na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Zagrebu.

Nagrade je dobitnicima uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade "Vladimir Nazor" akademik Zvonko Kusić, a dodjeli je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

image
Andrej Plenković
Damir Krajač/CROPIX

Nagrada "Vladimir Nazor" za 2019. godinu za životno djelu na području književnosti dodijeljena je književnici Andriani Škunca, za glazbu maestru Valteru Dešpalju, za film glumici Veri Zima, za likovne i primijenjene umjetnosti dizajneru Mihajlu Arsovskom, za kazališne umjetnosti glumici Heleni Buljan, a arhitektu Ivanu Čižmek za arhitekturu i urbanizam.

image
Vera Zima
Damir Krajač/CROPIX

Nagradu je umjesto Valtera Dešpalja preuzela njegova nećakinja Neva Begović, a umjesto Mihajla Arsovskoga kćerka Ivana Arsovski.

Godišnja nagrada "Vladimir Nazor" dodijeljena je profesorici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Maši Kolanović za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče", a maestru Ivanu Repušiću na području glazbe za koncert "Fuoco di gioia" s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom 2. veljače 2019. godine.

image
Dana Budisavljević
Damir Krajač/CROPIX

Godišnja nagrada "Vladimir Nazor" dodijeljena je redateljici Dani Budisavljević za režiju filma "Dnevnik Diane Budisavljević", slikarici Mirjani Vodopija za samostalnu izložbu "Lutajući krajolik" u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, glumici Jadranki Đokić za uloge Nastasje Filipovne u predstavi "Idiot" F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi "Tri sestre" B. Jelčića u HNK-u u Zagrebu.

image
Jadranka Đokić
Damir Krajač/CROPIX

Na području arhitekture i urbanizma nagrada je dodijeljena Studiju 3LHD za projekt kina Urania.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je kultura neizostavan dio našega života, koja hrani naš duh i spaja nas kad je razdvojenost neočekivano nužna.

Tomu su, naglasila je ministrica, laureati posvetili sve svoje karijere i cijeli svoj život.

61. izdanje nagrade Vladimr Nazor ne posustaje nagraditi one pojedince koji su svojim cjeloživotnim opusom ili pak godišnjim postignućima doprinijeli cjelokupnoj hrvatskoj kulturi i donijeli radost onima koji su njihove radove imali prilike doživjeti, rekla je Obuljen Koržinek i dodala kako dobitnici pokazuju i moć umjetnosti da osvjetljava put i nadahnjuje, da nas podsjeti na svojui snagu.

image
Nina Obuljen Koržinek i Andrej Plenković
Damir Krajač/CROPIX

Akademik Zvonko Kusić ocijenio je kako su dobitnici nagrade svojim djelom i značenjem obilježili vrijeme u kojem djeluju te obogatili hrvatski doprinos svjetskoj i europskoj kulturi.

Nagrada je, istaknuto je, dokaz vrednovanja pravih umjetničkih dostignuća i vrijednosti prema onima koje u današnje vrijeme relativiziraju sustav vrijednosti i preispitivanje umjetničkih kanona

U ime dobitnika nagrade zahvalila je glumica Helena Buljan, koja je naglasila kako umjetnici ne stvaraju svoja djela zbog nagrada, nego zato da bi se mogli ostvariti kao osobe te da njihova djela kod ljudi izazivaju osjećaju kako bi im učinili život ljepšim.

Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2019. u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

image
Marijana Vodopija
Damir Krajač/CROPIX

"Nagradu Vladimir Nazor" dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i skupini umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.

image
Ivan Čizmek
Damir Krajač/Cropix

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Odbor "Nagrade Vladimir Nazor" na prijedlog povjerenstva koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:36