KAZALIŠTE

Donosimo popis kandidata koji su se prijavili na natječaj za intendanta splitskog HNK. Spominje se i Dubravka Vrgoč

Mladen Tarbuk

 Vojko Basic/Cropix
Novi intendant počet će s poslom kada istekne mandat Srećku Šestanu, početkom srpnja iduće godine. Kandidatura bivše šefice HNK Zagreb nije potvrđena

Zatvoren je natječaj za novog intendanta splitskog HNK a kako neslužbeno doznajemo - za čelno mjesto prvog čovjeka splitske nacionalne kazališne kuće prijavilo se pet osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Da su program napisali i poslali ga potvrdili su Vicko Bilandžić, glumac splitskog HNK, Majda Goluža, violinistica splitskog HNK, Mladen Tarbuk, dirigent i Nenad Glavan, redatelj. Još je jedna prijava pristigla, nije poznato čija, no spekulira se s nekim od imena bivše uprave Zagrebačkog HNK. Spominje se čak i ime Dubravke Vrgoč, međutim nije potvrđeno.

Dakle, pet kandidata nije se baš očekivalo; tim prije što Vicko Bilandžić u sadašnjim okolnostima predstavlja izbor Kazališnog vijeća i Grada: oni su ga imenovali vršiteljem dužnosti intendanta nakon što je smjenjen Srećko Šestan.

Međutim, Bilandžić tu funkciju, kao što je poznato, nije mogao preuzeti jer je ministrica kulture i medija stavila veto na Šestanovu smjenu.

Bilandžić je potom izjavio da "izlazi iz stanja pripravnosti" i posvećuje se pisanju svoga programa kojim će se kandidirati za intendanta.

Majda Goluža je više od trideset godina članica orkestra i radi a mjestu vođe drugih violina. U orkestru je počela svirati još kao srednjoškolka i za vrijeme studija, potom je nekoliko godina radila u Sloveniji a onda se vratila u splitski teatar. Ona se u nekoliko navrata do sada kandidirala za intendantsko mjesto.

Mladen Tarbuk je operni i simfonijski dirigent, skladatelj, producent i pedagog. Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji redoviti je profesor. Bio je između ostalog intendant HNK Zagreb, te ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igrara. Osim kompozicije i dirigiranja, diplomirao je i fiziku.

Nenad Glavan, rođen u Splitu, filmsku režiju diplomirao je na Sveučilištu Sapienza u Rimu, a potom magistrirao digitalnu režiju na istom sveučilištu.

Tri godine radio je kao kao asistent, redatelj, scenograf i videoumjetnik za HNK u Splitu na nizu projekata. Kasnije je režirao niz predstava (često opere) a zadnji projekt u Splitu bila mu je opera "Silovanje Lukrecije" Benjamina Brittena, prije deset godina.

Natječaj je istekao u ponedjeljak, 24. listopada. Sada, Kazališno vijeće prema proceduri mora pričekati još nekoliko dana jer postoji barem teoretska mogućnost da je neki nepoznati kandidat zadnjega dana poslao poštom svoj program. Tako će se prijave otvoriti vjerojatno krajem ovoga tjedna.

Po propisu valja prvo utvrditi jesu li prijave valjanje i potpune, odnosno, jesu li im priloženi svi traženi dokumenti, a potom se čitaju programi, raspravlja o njima i jedan kandidat predlaže se za imenovanje. Taj prijedlog Kazališno vijeće upućuje Gradu, a rok za odabir kandidata je 2. studenoga.

Grad će na nekoj od idućih sjednica potvrditi ili ne potvrditi novu čelnu osobu HNK Split koju je predložilo Vijeće. I tu postoji rok - 45 dana nakon zaključenja natječaja - a počeo teći od ovoga ponedjeljka.

image

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan

Tomislav Kristo/Cropix

Novi intendant počet će s poslom kada istekne mandat Srećku Šestanu, početkom srpnja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:38