NAGRAĐENO DJELO

Donosimo videodramu ‘Međimurski lepi dečko‘, priču o obitelji izgubljenoj u banalnoj svakodnevici

Ugo Korani
 Neja Markicevic/CROPIX
ZKM će u nastavku online prikazivanja ‘Držić u ZKM-u‘ uskoro predstaviti i čitanje drugonagrađenog teksta ‘Dječak‘ Davora Špišića

Ciklus Držić u Zagrebačkom kazalištu mladih nastavlja se s drugonagrađenim dramskim tekstovima - Nagradom Marin Držić za 2019. koje su u izvedbi glumaca ZKM-a režirane u videoformatu - riječ je o drami "Međimurski lepi dečko" Mateje Posedi, a u režiji i adaptaciji Tamare Damjanović. Autor videa je Lovro Mrđen, glazbu potpisuje Stanko Kovačić, a čitaju: Ugo Korani, Dora Polić Vitez, Zoran Čubrilo, Petra Svrtan, Toma Medvešek, Ivan Pašalić, Maro Martinović i Mia Melcher.

Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje od 1991.

ZKM će u nastavku online prikazivanja "Držić u ZKM-u" uskoro predstaviti i čitanje u režiranom videoformatu još jednog drugonagrađenog dramskog teksta "Dječak" Davora Špišića.

Drugu Nagradu Marin Držić za 2019. ravnopravno dijele Mateja Posedi za "Međimurski lepi dečko" i "Dječak" Davora Špišića.

U nastavku donosimo obrazloženja stručnog povjerenstva Ministarstva, koje čine predsjednica izv. prof. Branka Cvitković, Nenni Delmestre i prof. dr. sc. Sanja Nikčević:

Mateja Posedi: 'Međimurski lepi dečko'

- 'Međimurski lepi dečko' obiteljska je drama napisana sočnim, slikovitim međimurskim narječjem. Iz međimurske zatvorenosti izvire obitelj čiji se život gubi u banalnoj svakodnevici i nemogućnostima komunikacije. U centru dramskih zbivanja nalazi se jedan mladi čovjek, kojeg s jedne strane pritišće potreba da bježi iz bezizglednog života provincije u neku nesigurnu i nejasnu budućnost 'boljeg svijeta', a s druge strane vežu ga odnosi među bližnjima koje nije u stanju samome sebi ni drugima definirati ni pokazati. Tekst je autentični atmosferski međimurski blues koji pruža zanimljive mogućnosti da ono neizgovoreno postigne jednaku dramaturšku napetost kao i ono što je izgovoreno.

Davor Špišić: 'Dječak'

- Radnja drame koja je u osnovnim crtama preuzeta od Shakespearova 'Koriolana' smještena je u naš geografski i sociopolitički prostor. Događa se u poslijeratno vrijeme u kojem uvijek bukti poziv na revoluciju društvenih slojeva izostavljenih iz pobjedonosne podjele plijena društvene imovine. Vrhuška vlasti pokušava manipulirati zaslužnim ratnikom, braniteljem, osloboditeljem te koristi njegov herojski status za njegovo rušenje i osvetu. Heroj se pretvara u izdajnika koji neminovno srlja u smrt, obogaćen spoznajom da ga je od samog početka njegov životni put predodredio da postane ubojica.

Ova drama nije samo antiratna, ona još i više govori o manipulaciji društvene vrhuške koja ne preza ni pred čim u svome cilju ostanka na vlasti, o lakovjernosti naroda i tankoj crti koja od heroja pravi izdajnika domovine. Kao i kod Shakespearova 'Koriolana', i u 'Dječaku' pritisak obitelji dovodi do žrtvovanja i neminovne predaje onima koji će i dalje okretati kotač povijesti dok ih neki novi heroj ili izdajnik ne sruši s trona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:11