U povodu smrti Ivice Kunčevića

Dora Ruždjak Podolski: ‘Sve nas je izuzetno pogodila vijest o odlasku gospara Kunčevića. Od njega sam puno naučila‘

Dora Ruždjak Podolski

 Bozo Radic/Cropix

U povodu smrti Ivice Kunčevića, velikog redatelja koji je tragično preminuo u 77-oj godini života, Dora Ruždjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, rekla nam je:

- Sve nas je izuzetno pogodila vijest o odlasku gospara Kunčevića. Osobno sam od njega jako puno naučila o ambijentalnom teatru za koji je bio izuzetni ekspert, onakav kakvog nema na ovim područjima. Pružio mi je velike prilike povjerivši mi režiju "Sna ivanjske noći" vjerujući u potencijal tada mlade redateljice. Njegov redateljski rad uistinu je usko povezan s njegovom strašću prema ambijentalnosti i slobodno možemo reći kako je od 70-ih do 2000-ih bio amblematskim redateljem u Dubrovniku, ali i šire -.

Perica Martinović, glumica, s njime je surađivala, govori nam, još kao studentica. - Njegove su predstave bile vrhunac ambijentalnog kazališta. Bio je posljednji gavelijanski đak i pravi redatelj. Za sobom je ostavio neizbrisivi trag, a njegova je smrt nenadoknadiv gubitak. Ostvario se u Kazalištu Marina Držića, Dramskome kazalištu "Gavella" te Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a pisao je i knjige koje će sada dobiti svoju potpunu vrijednost te, nadam se, studentima približiti kazališnu umjetnost i pomoći im da spoznaju da je ovaj posao poziv i poslanje -.

Njezin brat, Maro Martinović, također glumac, s njime je radio puno predstava, posljednju prije sedam ili osam godina.

- Mogu reći da je bio fantastični gospar i jedan od najvećih redatelja koje je ova zemlja ikada imala. Njegov je odlazak veliki gubitak za Hrvatsku, pogotovo za Dubrovnik. Bio je ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara i upravo je on, uz Joška Juvančića, zaslužan za njihovo očuvanje -.

Ivica Kunčević, podsjetimo, preminuo je samo par tjedana nakon što je primio nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, koja mu je uručena 19. lipnja, dok je prošle godine dobio nagradu za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Ponajviše je bio vezan uz Dubrovnik, te uz Dubrovačke ljetne igre, te je u istom intervjuu rekao: "I da su na izdisaju, od Igara ne smijemo odustati jer su one kao feniks!". U dubrovačkom Kazalište Marina Držića predstavom "Ne plaćamo, ne plaćamo" Ivica Kunčević obilježio je pedeset godina umjetničkoga djelovanja. Predstavu je izrazito pohvalila kritika.

image

Ivica Kunčević

Zeljko Puhovski/Cropix

Diplomirao je 1969. komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu te studirao kazališnu režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu, gdje je poslije predavao kazališnu režiju. Kao redatelj isprva je angažiran u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku (1969–77) i u Dramskom kazalištu »Gavella« (1977–82) u Zagrebu, a potom, do umirovljenja 2012., u zagrebačkome HNK-u. Režirao je i u drugim kazalištima. Bio je ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara 2002–09. Režirao je oko stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:03