TOMISLAV ČADEŽ

Dragan Despot je u HNK mogao dobiti ugovor na polovicu radnog vremena bez odobrenja ministrice

Glumac Dragan Despot do jučer bijaše nacionalni prvak, kakvima se redovito staž produljuje do 67. godine života

 Admir Buljubašić/Cropix
Ugovor se može produljiti u iznimnim okolnostima. Despot igra glavne uloge složena mizanscena, i doista ga nema tko zamijeniti

Otkazana je predstava Tene Štivičić "64" ovaj ponedjeljak u zagrebačkom HNK, zato što je iz kazališta izbačen glumac koji u njoj igra, Dragan Despot. Otkazat će se i izvedba predstave Harukija Murakamija "Kafka na žalu" sljedeći utorak, 11. veljače u zagrebačkom HNK, zato što je izbačen iz kazališta glumac koji u njoj igra glavnu ulogu, Dragan Despot. Dragan Despot igra glavnu ulogu i u predstavi Tene Štivičić "Tri zime", koja se također neće igrati zato što je izbačen iz kazališta.

Dragan Despot (65) do jučer bijaše nacionalni prvak, kakvima se redovito staž produljuje do 67. godine života. Međutim, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odbila je to učiniti uz obrazloženje da vlada epidemijska kriza i da valja štedjeti i da bi se takav ugovor mogao produljiti jedino u iznimnim okolnostima. Drugim riječima, Dragan Despot nije izniman i nije iznimno to što nosi repertoar središnje nacionalne kuće.

Direktor Drame zagrebačkog HNK Ivica Buljan pravda se da oni u HNK nisu mogli poduzeti ništa. Mogli su. Zakon o radu kaže da se zaposlenicima čiji je rad nužan za redovito odvijanje radnog procesa, koje nema tko zamijeniti, ugovor o radu može produljiti nakon stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu i to za polovicu radnog vremena. Za takvo što nije potrebno odobrenje ministrice.

Dragan Despot igra glavne uloge složena mizanscena, i doista ga nema tko u njima zamijeniti. No radije se eto otkazuju predstave, no da on u njima igra. Direktor Drame Ivica Buljan ponudio mu je, primjerice, da zaigra sad u ponedjeljak, onako, na crno, pa će se dogovoriti za honorar poslije, kao da razgovara s nekim balavcem na trećoj godini akademije, a ne s velikim glumcem na kojem je i sam izgradio redateljsku reputaciju.

Više sam puta ovih dana razgovarao s Draganom Despotom. Njemu je do kolektiva, insitiucije, zajedničkog rada, a otjeran je u mirovinu kao kakav nevažan čudak, ponižen, uostalom kao i mnogi drugi prije njega. Takvi smo, kakvi smo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:36