'MONOVID-19'

U ZKM-u se u jednoj večeri odigravaju tri različite predstave koje prate tri različite publike

Anica Tomić i Jelena Kovačić
 Damir Žižić / ZKM
Projekt "Monovid-19" prvi put okuplja 19 hrvatskih dramatičara koji kroz monološku formu govore o životu u doba koronavirusa.

Anica Tomić i Jelena Kovačić udružile su snage i s dramaturgom Ivorom Martinićem u Zagrebačkom kazalištu mladih predstavljaju predstavu "Monovid-19", koja će premijeru imati 4. srpnja 2020.

Projekt "Monovid-19" prvi put okuplja 19 hrvatskih dramatičarki i dramatičara: Tomislav Zajec, Dino Pešut, Nina Mitrović, Ivana Vuković, Rona Žulj, Espi Tomičić, Dubravko Mihanović, Mirna Rustemović, Katja Grcić, Jasna Žmak, Vedrana Klepica, Olja Lozica, Dina Vukelić, Beatrica Kurbel, Ivan Penović, Ivana Sajko, Luka Vlašić, Tena Štivičić i Goran Ferčec kroz monološku formu progovaraju o životu u doba krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 i svemu onome što takav trenutak u povijesti sa sobom potencijalno donosi.

Situacija krize koju i danas živimo dramaturški je vrlo potentna, jer je nova, nepoznata, izvlači na vidjelo stvari o kojima nismo dosad razmišljali, izvlači na vidjelo ono najbolje i najgore u nama. Svoje dramske glasove dramatičarke i dramatičari mogli su ispisivati iz četiri različite pozicije: pozicije novostvorenog lika, postojećeg lika neke svoje već napisane drame, postojećeg lika drugog kanonskog pisca ili pak iz pozicije stvarne povijesne ili suvremene ličnosti. Izbori su bili različiti, perspektive sasvim autentične, a 19 hrvatskih dramatičarki i dramatičara stvorili su 19 naših suvremenika u kojima se lako prepoznajemo.

Tako pred nama danas stoje moćni političari i njihove žene, znanstvenici i medicinske sestre, stariji ljudi zatvoreni u svoje domove, samohrane, rastavljene majke, zlostavljane žene, izgubljena mladež, strastveni vjernici, zabrinuti susjedi, lucidni zanesenjaci, zaboravljeni umjetnici, usamljeni anđeli, pa i sama Europa koja na kauču pred televizorom gricka ostatke pojedene hrane. Pred nama danas stoje oni željni dodira i bliskosti, sigurnosti i ljubavi, smisla i stare svakodnevice, smijeha i opuštenosti. Pred nama danas stojimo mi sami.

U svojoj izvedbenoj formi "Monovid-19" konceptulano se razdvaja na tri narativne linije, svaka linija okuplja šest monologa, dok je sedmi monolog zajednički svim narativnim linijama. Na taj način u prostorima ZKM-a u jednoj se večeri odigravaju tri različite predstave koje prate tri različite publike. Svaki monolog igra se na drugoj lokaciji, dok publika zajedno sa ZKM-ovim glumcima nanovo otkriva potencijalna mjesta izvedbe. Pred publikom se rastvaraju fragmenti kazališta, fragmenti života kojeg kao i u svakodnevici spajamo u cjelinu, gledajući, slušajući, sudjelujući.

Monolozi "Monovida-19" u svojoj izvedbi ulaze u dijalog i postaju zapis jednog višeglasja, ali i jednog zajedništva, jer paradoks ove situacije sadržan je upravo u tome da nas ona istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način. Ovo je predstava o ponovnom susretu publike i kazališta, o ponovnom osvajanju njegovih prostora, o tome zašto su nam njegove zatvorene dvorane nedostajale, no ona istovremeno progovara i o dominantnim politikama Amerike i Europe, o zamkama patrijarhata, o našim strahovima, nadanjima i neodgovorenim pitanjima, ali i o našoj spremnosti da se svemu, pa i u vremenima krize, dobro nasmijemo. "Monovid-19" jedan je od mogućih odgovora na situaciju koja nas je zatekla nespremne, ali on svjedoči i tome da kazalište uvijek spremno ulazi u dijalog sa svijetom koji ga okružuje kako bi ga preispitalo, razumjelo, mijenjalo, a ako treba i okrenulo naglavačke.

Projekt "Monovid-19" rezultat je suradnje web portala Drame.hr, SPID-a (Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela) te časopisa Kazalište.

U predstavi glume: Katarina Bistrović-Darvaš, Urša Raukar, Adrian Pezdirc, Ugo Korani, Damir Šaban, Dado Ćosić, Nataša Dorčić, Dora Polić Vitez, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher, Zoran Čubrilo, Tina Orlandini, Vedran Živolić, Frano Mašković, Milica Manojlović, Mateo Videk, Ivan Pašalić, Petra Svrtan, Hrvojka Begović i Danijel Ljuboja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:42