Otkazivanje baleta

Dražen Katunarić: ‘Treba donositi nijansirane odluke, a ne zabraniti sve Ruse u paketu‘

Pjesnik Drazen Katunaric 

 Neja Markicevic/Cropix
Mnogi napominju da se i u Rusiji održavaju antiratni prosvjedi, koji dokazuju da se ruski građani protive invaziji

Uslijed ruske invazije na Ukrajinu otkazuju se nastupi Ruskog nacionalnog baleta iz Sibira u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi The Guardian. Ruski nacionalni balet iz Sibira, koji u Velikoj Britaniji nastupa od 2007. godine, trebao je nastupiti tri noći zaredom u kazalištu Royal & Derngate u Northamptonu. Program je trebao uključivati "Pepeljugu", "Snježnu djevu" te "Orašara". "Svi koji su kupili karte za balet ostvarit će povrat novca, a Royal & Derngate će ih kontaktirati unutar sljedećih deset dana. Ispričavamo se zbog neprilika koje to uzrokuju", poručili su.

Ovome je otkazivanju prethodilo otkazivanje "Labuđeg jezera" u teatru Helix u Dublinu. Time je otkazana izvedba Moskovskog kraljevskog baleta "iz solidarnosti s ukrajinskim narodom". Istu je odluku donijelo i kazalište Wolverhampton Grand Theatre. Neće biti planiranih izvedbi između 28. veljače i 2. ožujka.

"To je apsolutno ispravna stvar u ovim okolnostima", objasnili su svoju odluku te dodali da će ona uzrokovati značajan financijski udarac za kazalište koje se još oporavlja od zatvaranja uslijed pandemije.

Kraljevska operna kuća iz Londona otkazala je pak turu ruskog Boljšoj baleta.

Neki su, s druge strane, ispred kazališta Royal & Derngate izrazili suosjećanje prema plesačima Ruskog nacionalnog baleta iz Sibira.

"Sigurno bi se pitali kako će ih publika primiti. Pretpostavljam da su nervozni. Ali nije to njihova krivica, ne bismo trebali njih kažnjavati. Oni samo pokušavaju raditi svoj posao. Nisu oni krivi što imaju despotskog vladara. Ne poznajemo ih, no ako se oni ne slažu s njim, trebamo ih poduprijeti", rekla je Selina Bidwell, koja je trebala prisustvovati izvedbi.

Bidwell je samo jedna od onih koji smatraju da kažnjavanje plesača nije ispravno. Neki su istaknuli da se i u Rusiji održavaju antiratni prosvjedi, koji dokazuju da se ruski građani protive invaziji. U prilog tome ide i odluka direktorice teatra Meyerhold Elene Kovalskaje, koja je iz protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu dala ostavku na mjestu ravnateljice tog državnog, moskovskog kazališta, piše Business Insider.

"Ne možeš raditi za ubojicu i primati plaću od njega", rekla je Kovalskaja.

image


Pjesnik Drazen Katunaric

Neja Markicevic/Cropix

Pisac Dražen Katunarić, urednik u izdavačkoj kući Litteris i glavni urednik časopisa "Europski glasnik", koji upravo u posljednjem broju donosi veliki blok tekstova o kulturi otkazivanja, generalno se protivi otkazivanju tog tipa na području umjetnosti.

"Otkazivanje je opravdano", smatra Katunarić, "samo u slučajevima kulturnjaka koji javno podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu te su poznati po ideološkoj bliskosti Putinovoj politici. Ekonomske i političke sankcije su potrebne, ali to se ne smije prenijeti u kulturnu sferu. Cenzura je neprihvatljiva jer zadire u umjetničku slobodu. Donekle je opravdana kada postoji ideološka komponenta. Ako umjetnik odobrava invaziju, onda je bojkot shvatljiv", smatra Katunarić te dodaje da je potrebno donositi nijansirane odluke: "Treba nijansirati, a ne zabraniti sve Ruse u paketu. Ako se netko javno izjasnio protiv invazije ili se uopće nije izjasnio o toj temi, nema razloga da ga se kazni samo zato što je Rus", zaključuje Katunarić.

Strašna zbivanja odrazila su se i na druge vrste umjetnosti. Naime, umjetnici koji su trebali predstavljati Rusiju na Bijenalu u Veneciji povukli su se s događanja, prenosi Ocula.

"Nema mjesta umjetnosti kada civili umiru od vatre projektila, kada se građani Ukrajine moraju skrivati, kada se ruske prosvjednike utišava", oglasili su se Alexandra Sukhareva i Kirill Savchenkov na Facebooku. Organizatori su potvrdili da su se Sukhareva, Savchenkov i kustos Raimundas Malašauskas povukli s Bijenala te se time ruski paviljon zatvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 22:59