Kvadratura

Dražen Šivak: Za mene je monodrama dio glumačke higijene, izazov kroz koji intenzivnije rastem nego u drugim formama

Dražen Šivak

 Ivan Posavec/
Nakon "Mistera Buffoa" sada ćemo ga u Zagrebu gledati i u "Maskama", monodrami koja je imala svoju premijeru na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dražen Šivak ponovno glumi u monodrami. Nakon "Mistera Buffoa" sada ćemo ga u Zagrebu gledati i u "Maskama", monodrami koja je imala svoju premijeru na Dubrovačkim ljetnim igrama. Znači li to da Šivak voli biti sam na pozornici?

"Volim igrati s drugima. Na nezavisnoj sceni to je rijetko moguće u obimu i na način na koji bih želio. Volio bih raditi s mnogim kolegama, ali oni često nemaju vremena za to, zauzeti su u svojim ‘firmama‘. S druge strane, volim sjesti u auto, otići negdje, odigrati predstavu i vratiti se kući. Za mene je monodrama dio glumačke higijene, jedan izazov kroz koji puno brže i intenzivnije rastem nego u drugim formama", kaže Šivak koji u "Maskama" donosi neke arhetipske likove i maske iz klasične književnosti. Ima li nekih maski koje preferira?

"Neke maske se stavljaju na lice, neke se nose u tijelu. Svaka od njih je vozilo za glumca koje ga odvodi u različite predjele. Neke od njih su mi izazovnije, druge mi idu više ‘niz dlaku‘. Radeći na njima otkrio sam da mi neke više pristaju od drugih, ali to neka procijeni publika. Crveni nos je svakako trajna inspiracija", objašnjava ovaj glumac koji se nedavno okušao i u režiji opere "Služavka gospodarica" Giovannija Battiste Pergolesija. Kako je došlo do toga?

"Režirao sam više predstava, ali nikada operu. Zvali su me iz Hrvatskog baroknog ansambla, hvala im na tome, jer su mi priuštili da se okušam u nečem novom, a biti toliko izložen glazbi je blagoslov. Naime, kad radim u kazalištu, često je glazba moja inspiracija", rekao je Dražen Šivak, koji trenutačno istovremeno balansira između nekoliko projekata. Za nekoliko tjedana izlazi s predstavom "Početak" po tekstu D. Eldridgea, također u Teatru Exit i u režiji Aide Bukvić. "Prvi put igram s mojom omiljenom glumicom Dijanom Vidušin. A nakon toga se bacam na dovršavanje montaže svog prvog filmskog dokumentarca", najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:20