HNK Zagreb

Dubravka Vrgoč i Iva Hraste Sočo glavne su pretedentice za fotelju intendantice

Dubravka Vrgoč
 Berislava Picek/Cropix
Sedmeročlano Kazališno vijeće pregledava ponude i bira najbolju osobu te prijedlog šalje Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu


Piše Tomislav Čadež

U petak je zadnji prijava za in­ten­danta zagrebačkog HNK, tako da se još ne zna koliko ima kandidata. Naši izvori tvr­de, glavne pretendentice za taj položaj jesu dosadašnja in­ten­dantica Dubravka Vrgoč te Iva Hraste Sočo, operna pjevačica, profesorica i bivša diplomatkinja.

Dubravka Vrgoč ulazi u posljednju godinu svojega drugog mandata opterećena otporom dijela zaposlenika spram njezina načina rada, a pitanje je ima li političku potporu aktualnih vlasti, kako u Zagrebu, tako i u Vladi. Procedura je sljedeća: sedmeročlano Kazališno vijeće pregledava ponude i bira najbolju osobu te prijedlog šalje Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu, predstavnicima osnivača. Ministarstvo i Grad Zagreb moraju postići konsenzus, a ako ga ne postignu, posljednju riječ ima Vlada, to jest premijer.

Dvije, dvoje ili dvojicu članova Kazališnog vijeća imenuje Vlada, isto toliko Grad Zagreb, a tri, troje ili trojicu zaposlenici. Dosad je vladala kohabitacija predstavnika vlasti, dok je gradonačelnikovao Milan Bandić, a novo je u vijeću što je iz njega istupio predstavnik Grada Zagreba Mladen Čutura, na vlastiti zahtjev, a umjesto njega Grad je imenovao Agatu Juniku, docenticu na Akademiji dramske umjetnosti.

image
Iva Hraste Sočo
Marko Todorov/Cropix

Iva Hraste Sočo uživa potporu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a na lokalnim izborima bila je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika na izbornoj listi Davora Filipovića, kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević upravljanje gradskom kulturom prepustio je, manje-više, koalicijskom partneru, SDP-u, a što se tiče HNK, izgleda da nema vlastitog kandidata. Predstavnik Grada u Kazališnom vijeću ostao je Duško Ljuština, koji je blizak SDP-u, ali eto ni SDP, kao ni Možemo!, nemaju svojega favorita. Stoga upućeni u gradsku politiku navode da je izbor Ive Hraste Sočo gotovo siguran. Ne znamo, zasad, koga ona kani uzeti za svoje najbliže suradnike, no kruži iformacija da bi nova direktorica Drame trebala postati Snježana Banović, redateljica i profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, zaposlena na istom odsjeku, Produkciji, kao i Iva Hraste Sočo. Također, vjerojatno je da će za direktora Opere izabrati poznatog opernog redatelja a o njezinu kandidatu za direktora Baleta još nije u kuloarima iznikla ni jedna informacija. Iva Hraste Sočo rođena je u Zagrebu 1967., članica je Hrvatske demokratske zajednice, ostvarila je zapaženu karijeru sopranistice, radila u diplomaciji a kad je znanost posrijedi objavila je jednu knjigu, „Hrvatska – nacija kulture“, u izdanju Leykam Internationala, godine 2013., disertaciju u kojoj uspoređuje dvije kulturne manifestacije, Salzburške svečane ljetne igre i Splitsko ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:35