KADROVSKA PROMJENA

Dubravka Vrgoč više neće biti na čelu zagrebačkog HNK, Vlada izabrala novu intendanticu

Dubravka Vrgoč

 Darko Tomas/Cropix
Čelno mjesto središnje kazališne nacionalne kuće Vlada je povjerila diplomatkinji i opernoj pjevačici Ivi Hraste-Sočo

Vlada Republike Hrvatske na zatvorenom dijelu današnje sjednice za novu intendanticu zagrebačkog HNK imenovala je doc. dr. sc. Ivu Hraste - Sočo.

Vlada je odbila tom odlukom dati treći mandat dosadašnjoj intendantici Dubravki Vrgoč, te je čelno mjesto središnje kazališne nacionalne kuće povjerila diplomatkinji i opernoj pjevačici, pomoćnici u Ministarstvu kulture i profesorici na Muzičkoj Akademiji, Akademiji dramske umjetnosti i Diplomatskoj akademiji.

image

Iva Hraste-Sočo

Zeljko Puhovski/Cropix

- Naša je odluka u prvom redu vođena potrebom da se kazalištu da jedna nova energija kad govorimo o upravljanju i da ponovno kazališne teme budu u fokusu javnosti, a ne teme koje su se zadnjih godina nametale.

Tim riječima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obrazložila je u srijedu odluku Vlade da imenuje Ivu Hraste Sočo novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Naglasila je da je sama procedura provedena sukladno zakonu i podsjetila da su na natječaj stigle tri prijave. Uz prijavu odabrane Ive Hraste Sočo, kandidrali su se i dosadašnja intendantica Dubravka Vrgoč te kazališni slikar Damir Medvešek.

- Mi smo pažljivo analizirali programe i dva su programa u cjelosti zadovoljila i opsegom i sadržajem, a to su programi doktorice Ive Hraste Sočo i magistrice Dubravke Vrgoč, rekla je ministrica te dodala kako je ona sukladno zakonu predložila gradonačelniku Tomaševiću imenovanje doktorice Hraste Sočo, no on se nije u zakonom propisanom roku očitovao oko prijedloga čime su se stekli uvjeti da Ministarstvo kulture i medija predloži Vladi kandidatkinju.

Kriza upravljanja

- Mi smo se odlučili za doktoricu Ivu Hraste Sočo u prvom redu vođeni potrebom da se donesu neke promjene u načinu upravljanja kazalištem. Tijekom proteklih nešto više od godinu dana bili smo suočeni s jednom krizom upravljanja. Ja sam vrlo čvrsto stala iza intendantice Vrgoč jer smatram da su ti napadi bili u velikoj mjeri i neosnovani i motivirani nekim možda i porivima koji su izvan samog kazališta. Međutim, ostaje činjenica da je narušeno povjerenje i da postoje određeni problemi u upravljanju, kazala je Nina Obuljen Koržinek.

Komentirajući same programe istaknula je da su obje kandidatkinje ponudile jedan vrlo sveobuhvatan program "s vrlo dobrim prijedlogom naslova, međunarodne suradnje i razvoja publike", ali da su ipak predložili Ivu Hraste Sočo "kao osobu koja ima iskustva u upravljanju, a bila je i članica kazališnog vijeća".

- Nadam da će joj to iskustvo pomoći da donese i neke potrebne promjene u upravljanju.

Podsjetila je i da će mandat intendantice Vrgoč završiti 31. kolovoza iduće godine, dok će mandat nove intendantice započeti 1. rujna.

Komentirajući gradonačelnikovu odluku da se ne oglasi oko prijedloga kandidata rekla je da je to potpuno legitimno.

- Pretpostavljam da je to zato jer je možda mislio da treba neka treća osoba dobiti taj mandat, međutim mi smo birali između dviju kandidatkinja koje su zadovoljile kriterije natječaja, zaključila je ministrica.

Ogroman iskorak u mandatima Vrgoč

Osvrnula se i na svoju dosadašnju profesionalnu suradnju s dvije kandidatkinje kazavši da kad bi trebala ocijeniti s kojom je od dviju kandidatkinja bliže surađivala bilo bi to teško.

- S gospođom Hraste Sočo ovdje u ministarstvu na različitim poslovima koje je obnašala, a s gospođom Vrgoč, zaista sve godine svog mandata vrlo aktivno sam pratila njezin rad i trudila se biti joj podrška. Posebno u trenucima u kojima je doživljavala vrlo neprincipijelne kritike i lažne optužbe vrlo sam čvrsto stala iza nje jer smatram da je u svom prvom mandatu, pa onda i u drugom, pokazala ogroman iskorak s HNK i u programskom i u financijskom smislu. Prolazili smo svi zajedno kroz teško razdoblje, odlučili smo se držati kazališta u Hrvatskoj otvorenima, a organizirati posao u takvim okolnostima pandemije bilo kojem ravnatelju bilo je jako teško i uopće možete tim procesom upravljati samo ako to radite timski, rekla je Nina Obuljen Koržinek te zaželjela Dubravki Vrgoč uspješan nastavak karijere, a Ivi Hraste Sočo da započne mandat "trudeći se da nastavi ovaj pozitivni trend i dobar razvoj kazališta kojima smo svjedočili u prošlim godinama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:34