‘Ljubovnici‘ na Igrama

Dubrovačke smješnice: Teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ne gube na važnosti

Scena iz predstave

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
Komedija ‘Ljubovnici‘ nepoznatog autora datira u drugu polovicu 17. stoljeća. Redatelj je nove verzije Aleksandar Švabić

Nakon repriznih izvedbi Shakespeareovog "Hamleta" na Lovrjencu u režiji Paola Magellija, dramski program 73. Dubrovačkih ljetnih igara nastavljen je premijerom predstave "Ljubovnici" u režiji Aleksandra Švabića ispred crkve svetog Jakova.

- Pokušavamo vratiti naglasak na njegovanje baštinskih komada i stare dubrovačke barokne književnosti. Dora Ruždjak Podolski i ja odlučili smo režiju prve ovogodišnje premijere povjeriti Aleksandru Švabiću koji pripada generaciji mladih redatelja. Zapravo cijeli umjetnički i autorski tim pripada mladoj generaciji hrvatskih glumaca, baš kao što je Joško Juvančić u svojoj režiji Ljubovnika okupio i predstavio mlade akademce krajem 60-ih godina, izjavio je pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić uoči premijere.

image


Premijera predstave

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image


Premijera predstave

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Likove pisane po uzoru na tipske likove commedie dell‘arte utjelovljuje Festivalski dramski ansambl predvođen Natašom Kopeč u ulozi Vesele i Draženom Šivakom u ulozi Intrigala uz koje nastupaju glumci mlađe generacije Marin Klišmanić kao Dotur Prokupio, Kristijan Petelin u alternaciji Andreja Kopčoka igra Fabricija Pisoglavića, Boris Barukčić kao Lovro Kalebić, Damir Klemenić u alternaciji Kristijana Petelina kao Proždor, Josipa Bilić u ulozi Lukrecije te Veronika Mach kao Anka.

Scenografiju i kostimografiju potpisuju David Morhan i Mia Popovska, a za scenski pokret i asistenciju režije zadužen je Damir Klemenić. Autor glazbe je Maro Market, studijski glazbenici su Mario Bočić i David Vidović, dizajner svjetla je Martin Šatović, savjetnik za govor Maro Martinović, dok je inspicijentica i dramaturška savjetnica Antonela Tošić.

image

Josipa Vodenac i Jelka Tepšić

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image

Ljubovnici

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Komedija "Ljubovnici" nepoznatog autora, koja datira još iz druge polovice 17. stoljeća jedan je od ponajboljih primjera komedija koje se svojim žanrovskim odrednicama približavaju tzv. dubrovačkim smješnicama (komedijama u prozi). Za razliku od commedie dell‘arte, u kojoj su ipak pronalazile svoje korijenje, dubrovačke smješnice su pisane tako da u svoj komedijaški narativ inkorporiraju i ljude i način života tog vremena i tih gradova u kojima su nastale i bile prikazivane. Ono što veže sve smješnice su vrlo jednostavne fabule te lak i pitak jezik kojima se likovi, mahom binarnih opozicija gospodari-sluge, mladi-stari, zaljubljeni i oni koji to nisu, tu i tamo znaju okoristiti za poneku intrigu. Teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ali i naivnosti, koje ne gube na svojoj važnosti čak niti tristo godina nakon njezina objavljivanja, pod režijskom palicom Aleksandra Švabića, vidjet ćemo u novom ruhu. Uz minimalnu scenografiju, a na zanimljivoj lokaciji, likovi Intrigala, Doktora, Lukrecije, Proždora, Fabricija, Vesele, Starca i Anke, mahom pisani po uzoru na tipske likove commedie dell‘arte, prikazani su u nekom potpuno novom svjetlu. Neprestanim dijalogom glumaca i autorskog tima, istraživanjem i otkrivanjem različitih glumačkih kodova, igrom konstrukcije i destrukcije, stvoren je jedan specifičan glumački i režijski kozmos. Gotovo brechtijanski i uvijek s odmakom, glumci publiku na svojevrstan način upozoravaju da je ovo što se odvija pred njima ništa doli čarolija kazališta, zapisala je Antonela Tošić u popratnom tekstu.

Na rasporedu su još tri reprizne izvedbe i to 20., 21. i 22. srpnja u 21.30 sati, a ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:16