PREMA NAZOROVOJ PRIPOVIJETKI

EFEKTNA UDICA ZA ZALJUBLJIVANJE MLADE POPULACIJE U KAZALIŠTE Pitka, zabavna i atraktivna predstava 'Voda' oduševila publiku

 Karlo Cargonja
 

Predstava “Voda”, napravljena prema istoimenoj pripovijetki Vladimira Nazora, u svojoj je premijernoj izvedbi oduševila publiku riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, čime je uspješno lansiran pilot-projekt Riječkog kazališta mladih “Kamov”.

U tom je kontekstu “Voda” sjajan izbor - redatelj i koreograf Matija Ferlin napravio je pitku, preglednu, zabavnu, dinamičnu i vizualno atraktivnu predstavu koja doista može biti efektna udica za zaljubljivanje mlade populacije u kazalište.

Brački ciklus

Suradnjom dva ansambla, Drame i Baleta, pokriven je dobar dio elemenata koji kazališnu čaroliju čine zavodljivom, glumci su razigrani, a koreografija, s obzirom na Ferlinovu reputaciju, očekivano odlična te, zajedno sa scenografijom i kostimografijom, vrlo opipljivo ocrtava atmosferu agonije jedne zajednice kojoj prijeti urušavanje civilizacijskih normi usred prirodne ugroze kojoj je izložena.

Nazorova pripovijetka, dio “Bračkog ciklusa”, objavljena je 1927. i danas spada u lektiru za sedmi razred tako da je siže, manje-više, svima dobro poznat. Nakon tri mjeseca katastrofalne suše stanovnici Velog Sela, kao i njihove životinje, žedni su i očajni, a tijekom iščekivanja dolaska bunar-lađe ili, pak, kiše raste nestrpljenje s kojim na površinu izbijaju i najgore i najbolje ljudske osobine, od zavisti koja vodi u agresiju do solidarnosti kakva se rađa u najtežim trenucima. Središnji je lik dječak Vlado (glumi ga odlična Jelena Lopatić) koji provodi svoje posljednje dane na otoku, spremajući se za odlazak na školovanje u grad, a predstavlja samog autora s kojim dijeli biografske podudarnosti.

Ferlin, jedan od naših najistaknutijih koreografa, pri spajanju dva ansambla i dvije vrste kazališnog izraza odlučio se za taktiku “izmještanja tla pod nogama” jednima i drugima, što su i glumci i plesači, sudeći prema izvedbi, prihvatili s velikim entuzijazmom. Kroz pokret likovi vrlo sugestivno fizički opredmećuju žeđ i sve nagone koje ona stvara. U kontekstu Rijeke, predstava je dio šireg koncepta - najavljena je kao pripremni projekt u sklopu Europske prijestolnice kulture budući da je voda jedna od tri velike tematske cjeline programa. “Voda” otvara temu determiniranosti biološkog i društvenog života jednim vrijednim resursom koji Riječani, s obzirom na prirodne predispozicije, često uzimaju zdravo za gotovo.

Bend Marinada

Autor adaptacije i dramaturg je Goran Ferčec, asistent koreografa je Roberta Milevoj, Ferlin potpisuje i scenografiju te, zajedno s Desankom Janković, i kostimografiju, dizajner svjetla je Alan Vukelić, a za glazbu je zadužen riječki bend Marinada. Uz spomenutu Jelenu Lopatić, u ulozi oca je Dean Krivačić, majka je Marija Tadić, a od glumaca Drame nastupaju i Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Ćelić i Aleksandar Cvjetković. Iz ansambla Baleta uključeni su Maria del Mar Hernandez, Ksenija Duran Krutova, Hélias Tur Dorvault, Ricardo Campos Freire, Nika Lilek, Michele Pastorini i Ali Tabbouch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:51