O mandatu D. Vrgoč

ETC: ‘Za europsku kazališnu zajednicu to je kraj ere vizionarskog i uspješnog stvaralaštva‘

Dubravka Vrgoč

 Berislava Picek/cropix
Europska kazališna komsija obuhvaća 42 kazališta. Riječ je o najvećoj mreži javno financiranih kazališta u Europi

Dubravka Vrgoč trebala bi napustiti dužnost intendantice zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta do 1. rujna 2022., nakon što je ministrica kulture imenovala novu ravnateljicu.

Pismo podrške poslali su joj iz ETC-a, Europske kazališne konvencije, koja obuhvaća 42 kazališta.

U priopćenju među ostalim stoji: "Za europsku kazališnu zajednicu to znači kraj ere vizionarskog i uspješnog europskog kazališnog stvaralaštva. Pod vodstvom gospođe Vrgoč od 2014. Hrvatsko narodno kazalište imalo je fundamentalnu ulogu ambasadora hrvatske drame i hrvatskih umjetnika, razvijajući međunarodnu suradnju s vodećim kazališnim institucijama diljem svijeta. Kazalište je postalo jedan od stupova Europske kazališne konvencije (ETC), najveće mreže javnih kazališta u Europi, u kojoj je Vrgoč provela šest godina kao predsjednica i četiri godine kao dopredsjednica. U njezinoj režiji ETC je postao ključni sugovornik Europske komisije, organizirajući prvi Europski kazališni forum u studenom 2020. u ime Komisije.

Ovaj uspjeh, smatraju iz ETC-a, "govori o hrabrosti, energiji i upornosti koju je Vrgoč pokazala u svojoj živopisnoj kazališnoj karijeri. Osnovala je Festival svjetskog kazališta 2003. uz redatelja Ivicu Buljana, vrativši hrvatskom kazalištu mjesto na umjetničkom stolu europske kazališne zajednice koje je uništeno tijekom rata 1990-ih godina. Njezinih gotovo dvadeset godina na čelu dvaju najvažnijih zagrebačkih kazališta (Zagrebačkog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta) kazališta su napredovala i gospodarski i umjetnički. Oba su kazališta postala članice ETC-a, kreirajući čvrste veze između hrvatskog i europskog kazališta. Tijekom ovih godina, gospođa Vrgoč je preuzela vrlo aktivnu ulogu u promicanju ideje "europskog" kazališta. Stvorila je brojne vrlo ambiciozne i vrlo uspješne međunarodne suradnje, uspostavila ETC kao vodeću organizaciju za jače i vidljivije europsko kazalište te doprla do nove publike. Vrgoč je također pokazala jasnu predanost njegovanju novih talenata: provela je dugi niz godina kao mentorica mladim profesionalcima na ETC European Theatre Academy, godišnjem programu na Festivalu d'Avignon.", priopćeno je iz Europske kazališne konvencije, najveće mreže javno financiranih kazališta u Europi.

Komentirajući nadolazeći odlazak Dubravke Vrgoč, Serge Rangoni, predsjednik ETC-a te generalni i umjetnički direktor Théâtre de Liège iz Belgije rekao je: "Europa je još uvijek u procesu izgradnje, a pritisak pandemije u posljednje dvije godine je uvelike testirao kulturni i kazališni sektor. Utjecaj Dubravke Vrgoč je oblikovao današnje europsko kazalište, pokazala je izuzetnu sposobnost razvoja i otvorenosti u institucijama pod njezinom skrbi. Kako bismo se uhvatili u koštac s izazovima koji su pred nama i iskoristili nebrojene prilike, potrebno nam je više vizionarskog razmišljanja i pragmatičnog pristupa vodstvu, što se često pokazalo uspješnim od strane gospođe Vrgoč. Nadamo se da je njezin put utro put drugima da ih slijede."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:42