SCENSKI SPEKTAKL

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu počeo ekskluzivnim baletnim programom

Ane Laíns
 Ronald Gorsic/Cropix
Ispred HNK praizveden je projekt Ulomci iz koreografija Angelina Preljocaja, a izvela ga je plesna skupina G.U.I.D.

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu počeo je u petak navečer ekskluzivnim baletnim programom koji se održao ispred kazališta, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Francuskog instituta i Baleta Preljocaj, uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba uz pokroviteljstvo Jutarnjeg lista

Riječ je o praizvedbi projekta Ulomci iz koreografija Angelina Preljocaja u izvedbi plesne skupine G.U.I.D. - Groupe Urbain d’Inetervention Dansée (Urbana grupa plesne intervencije).

Plesače, koji su pozvani u sklopu međunarodne suradnje s Francuskim institutom u Hrvatskoj i zagrebačkim HNK, pratili su brojni građani koji su ih nakon plesne izvedbe nagradili ovacijama.

Plesali su: Atina Tanović, Drew Benjamin Jackson, Angela Alcantara, Alice Comelli, Solène Hérault, Bastien Gache, Alfredo Gottardi, Baptiste Martinez.

image
Mara Bratoš
image
Mara Bratoš
image
Mara Bratoš

Naime, od 19. travnja do 29. svibnja, dvoje plesača zagrebačkog HNK-a, Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson, proveli su na rezidencijalnom boravku u Pavillon Noir – Nacionalnom koreografskom centru u Aix-en-Provenceu u Francuskoj, pridružujući se tako šestorici plesača iz Baleta Preljocaj i zajedno formirajući GUID (Urbanu grupu plesne intervencije) s namjerom da idu ususret publici kako bi u vanjskim javnim prostorima predstavili ulomke iz repertoara djela koreografa Angelina Preljocaja.

Nakon nekoliko nastupa u Francuskoj od 17. do 29. svibnja, osam plesača boravit će i u Hrvatskoj od 3. do 8. lipnja kako bi zajedno plesali i predstavili ovaj projekt hrvatskoj publici.

Ulomci iz koreografija Angelina Preljocaja u izvedbi grupe G.U.I.D. održat će se i na Europskom trgu, u parku Maksimir za europske dane u okviru projekta Rendez-vous aux jardins, u školama, kao i jedan dan susreta sa stanovnicima Petrinje i Siska.

Suradnja s Baletom Preljocaj i zagrebačkim HNK započela je 2014. godine baletom Les Nuits te se nastavila premijernom izvedbom dviju koreografija 2019. godine Angelina Preljocaja, Annonciation i La Stravaganza.

Nakon baleta održan je koncert karizmatične portugalske fado pjevačice Ane Laíns koji je promoviran od strane Veleposlanstva Portugala u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Umjetnicu su pratili i talentirani izvođači: Paulo Loureiro (glasovir), Carlos Lopes (harmonika) i Bruno Chaveiro (portugalska gitara), koji su publiku proveli kroz glazbeno-poetsko putovanje Portugalom, uvodeći u fado najveće pjesnike portugalskog jezika.

image
Ane Laíns i Carlos Lopes
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ane Laíns i Bruno Chaveiro
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Intendantica HNK Dubravka Vrgoč i portugalska veleposlanica u Hrvatskoj Nj. E. Paula Leal da Silva
Ronald Gorsic/Cropix

Ovaj događaj imao je za cilj obilježiti Dan Portugala, Camõesa i Portugalskih zajednica, kao i završno poglavlje portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:28