U ISTARSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

FOTO: DAMIR ZLATAR FREY PRVI U HRVATSKOJ POSTAVLJA TOSCU KAO DRAMU Posrijedi je vizualni spektakl, gluma je žestoka, a stanja teška

 Tanja Draškić Savić / INK /
 

Tosca, u Hrvatskoj prvi put kao drama, praizvest će se u petak, u prijevodu Vjenceslava Kapurala, u Istarskom narodnom kazalištu u Puli u 20 sati. Režira Damir Zlatar Frey, a Mada Peršić jest u naslovnoj ulozi.

Zagreb, 241116. 
24. Dodjela Nagrada hrvatskoga glumista u Hrvatskom narodnom kazalistu.
Na fotografiji: Damir Zlatar Frey.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Damir Zlatar Frey

Dramski tekst nekad jako popularnog francuskog dramatičara Victoriena Sardoua iz 1887. uveden je u libreto čuvene istoimene Puccinijeve opere, napisane desetak godina poslije, a adaptaciju potpisuju redatelj i njegov dramaturg Rok Anders, tako da se događa u jednoj noći.

Andres kaže: "Očistili smo izvorni predložak od zastranjivanja, balasta, većega dijela povijesne pozadine, kako bismo gledatelju mogli ponuditi svježu i suvremenu interpretaciju Tosce".

Tanja Draškić Savić / INK

Predstava traje dva sata, po Freyovu običaju, posrijedi je vizualni spektakl, gluma jest žestoka, stanja teška, a dodatni element čine glazba i pokret, osobito snimke opernih arija (da ne pjevaju glumci!).

Redatelj je i scenograf te koreograf, kostime je oblikovala Ivana Bakal, svjetlo Dario Družeta, a video Ivan Marušić Klif.

Floriu Toscu, kobno potlačenu ženu i umjetnicu, igra dakle Mada Peršić, njezina zla antagonista, Baruna Scarpiju, Luka Mihovilović, Maria Cavaradossija Mladen Vujčić. Mark Šokčić igra uloge Cesarea Angelottija i Schiaronea, Jakov Jozić Spolettta i još Mijo Pavelko u više manjih uloga.

Tanja Draškić Savić / INK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30