SIGURNOSNI RIZIK

FOTO: JUTARNJI NA PROBI ELEMENTARNIH ČESTICA Eksplozija seksa, vrijeđanju islama ni traga, sve puno policije

 Nikša Duper / CROPIX
Generalnu probu osiguravali su policajci u uniformi i civili, a svi gledatelji su prošli sigurnosnu kontrolu

Tri velika policijska automobila na Pilama, dva vidljiva check pointa na kojima policajci u uniformama i civilu kontroliraju tko se penje na Lovrijenac i eksplozija seksa na prvoj generalnoj probi “Elementarnih čestica” u subotu navečer činili su čudnovatu i pomalo naelektriziranu atmosferu uoči dubrovačke premijere o kojoj se danima govori.

Kako sada stoje stvari, od islamskih fundamentalista veću opasnost za Dubrovnik čine bataljuni naših dežurnih moralista, koji su prepali dubrovačkog župana Nikolu Dobroslavića.

Zatvorena slavina

Kojem ipak nije uspjelo Michela Houellebecqa i njegov brutalni jezik iz “Elementarnih čestica”, nastalih 1998. godine, protjerati s Dubrovačkih igara, ali im je potom zatvorio slavinu i prekinuo financiranje županijskim novcem. Ovo djelo najkontroverznijeg francuskog pisca, u kojem se gazi po tabuima liberalnog društva, nema nikakve veze s islamom, ali je redatelj Ivica Buljan na Lovrijencu priredio drukčiju provokaciju, u kojoj ne nedostaje golih ženskih grudi, muških stražnjica, ali i “onog sprijeda”.

FOTOGALERIJA: Generalna proba 'Elementarnih čestica'

Svašta se moglo vidjeti i čuti na Lovrijencu preksinoć - obnažena dojka Lucije Šerbedžije na početku predstave bila je tek uvertira u niz eksplicitnih pokazivanja golih tijela i simulacije svih mogućih seksualnih situacija i radnji. Glumci su demonstrirali scene grubog nasilja, ali i umijeće tantričkog seksa, što je izazvalo salve smijeha publike na prvoj generalnoj probi. Finale je uslijedilo kada su posljednje dijelove romana interpretirali posve goli Marko Mandić i Mada Peršić.

A koja je uloga u svemu dubrovačkih policajaca, teško je dokučiti. Raspoređeni su na svim strateški važnim mjestima s kojih puca pogled do vrha tvrđave, koju nikada nisu uspjeli osvojiti Mleci.

Diskretno i fino legitimiraju svakog posjetitelja, slike glumaca imaju isprintane, a svatko se prije penjanja na hrid trideset i sedam metara iznad mora mora uredno najaviti organizatorima. Iznad vrata na ulazu uklesano je “Sloboda se ne prodaje ni za sva blaga svijeta”, a bitka za slobodu provlači se i kroz sva tri do sada napisana romana provokativog francuskog pjesnika, esejista i romanopisca, od tabu tema poput seksualnosti do kloniranja i islamskog fundamentalizma.

Injekcije za smirenje

Ovo zadnje, iako ga u “Česticama” nema ni u naznakama, uzburkalo je Dubrovčane i dovelo da prvi put u povijesti Igara uz biljetere na ulazu u Lovrijenac bude i policija.

“Je li me strah? Ma ne, šalila sam se da trebam injekciju za smirenje. Mi smo radili svoj posao punom snagom, a sve ostalo je izvan naše moći. Zapravo, sve je toliko glupo oko te ‘opasnosti’. Prokomentirali smo to na prvim probama i onda nastavili sa svojim poslom”, kaže glumica Jelena Miholjević.

Zagrebačka glumica ističe da su se svi divno družili i puno radili tijekom priprema “Elementarnih čestica” i da se nada kako će u svemu uživati i publika.

“Ma, ja sam fatalist, ako nešto treba biti, bit će. Ali smeta me što svi samo komentiraju te ‘opasnosti’, a nama glumcima jedini je strah da se neće gledati predstava, već da će se pričati samo o ovom drugom. Nas ne čuva policija zato što smo nešto krivo napravili, nego zato što je netko nešto krivo ‘zabrijao’.

Dubrovčani će reći da je župan samo čekao nešto što bi mu moglo dobro doći u prepucavanju s “Vlahušićevim igrama”. A onda je iskusna dama koja vodi dramski program, Mani Gotovac, jedva dočekala “vratiti” udarac koji je “Elementarnim česticama” donio popularnost i prije nego što je publika pogledala predstavu.

“Super su dečki iz policije. Sprijateljili smo se s njima, odlično se slažemo”, kaže glumac Stipe Kostanić, uz dodatak, “ne smeta nama sve to, važna nam je samo predstava”.

Kao i redatelju Ivici Buljanu, koji nam kaže da ljudi zaboravljaju da je Houellebecqov roman radikalan, roman pred krizom koji je najavio krizu.

Izbjegavane teme

“S jedne strane Houellebecq u njemu obrađuje užase kapitalizma, a s druge seksualnost. To nisu često lijepe teme, a u Dubrovniku su se na Igrama do sada izbjegavale.”

Buljan kaže da je njemu smiješno govoriti o opasnosti, ali je druga stvar koliko će uzburkati duhove teme koje se obrađuju u predstavi kao što su pobačaj ili eutanazija. “Izvukli smo dijelove romana koji se bave i promjenom morala, a zaboravljamo da je pravo na pobačaj u Francuskoj uvedeno tek početkom sedamdesetih.

Moral se promijenio zadnjih trideset, četrdeset godina i sve oko toga su teme koje nisu ugodne.” Lucija Šerbedžija, Marko Mandić, Jelena Miholjević, Stipe Kostanić, Senka Bulić, Hana Selimović, Mada Peršić dio su predstave za koju redatelj kaže da je kombinacija čitanog, glumljenog i pjevanog.

Nije to samo adaptacija koja prati fiktivni dio, već više jedna godardovska kombinacija esejizma i igranih prikaza. Tako, primjerice, glumac Marko Cindrić kao neki divlji, kabaretski klaun cijelo vrijeme komentira iz perspektive Houellebecqa, a zapažene uloge imaju glazbenici - Prlja iz Leta 3 i Miki Solus koji izvodi dvije pjesme u predstavi. Jedna od njih, zanimljivog refrena, u predstavi se može čuti čak dva puta.

Kostimi, koje potpisuje Ana Savić Gecan, i glazba u interpretaciji glumaca dočaravaju francuski štih 60-ih, 70-ih i 80-ih godina.

“Paradoks je da se sve ovo uopće ne uklapa u tu priču o islamistima i islamizmu. Nema toga ni u jednom elementu predstave”, kaže Buljan i naglašava da ni u jednom trenutku nije bilo dileme hoće li predstavu postaviti.

“Ako bi se prihvatila argumentacija kakva je bila oko ‘Elementarnih čestica’, onda bi se za godinu dana moglo reći da se ni Krleža ne može izvoditi jer vrijeđa ove ili one.”

Pandemija straha

“Ako vas bode za oči, izađite s predstave. Kada padne mrak, eksplodirat će bomba i svi letimo u zrak, jer smrt je romantična. Ona vas čeka prije ili poslije predstave. Poruka za teroriste: mjesec dana vas čekam, a gdje ste”, pjeva, uz razne dodatke koji nisu za novine, Miki Solus na početku “Elementarnih čestica”. A s vrha Lovrijenca, gdje su defilirali slavni dubrovački Hamleti, progovorio je pred kraj generalne probe i glumac iz predstave da je “šefica dramskog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac istaknula kako se oko “Elementarnih čestica” dogodila pandemija širenja straha”.

Na sreću, mjesta za strah ipak nema, ali zato ima golemog interesa za premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:37