KAZALIŠTE ULYSSES

FOTO: Krležin „Sprovod u Theresienburgu" na Brijune privukao poznata lica

 Goran Šebelić / Cropix
Groteskna satirična slika grandomanske samoobmane carstva koje ne želi znati da umire

Sinoć je u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu svečano izvedena druga premijera 14.sezone Kazališta Ulysses, glazbeno-plesnu dramu u režiji Staše Zurovca prema djelu Miroslava Krleže „Sprovod u Theresienburgu“.

Riječ je o groteskno-satiričnom Krležinom proznom tekstu iz ciklusa o Glembayevima koji je puno bliži komediji, nego li tragediji. Radnja se zbiva u garnizonu carske i kraljevske aspern-esslinške Sedamnaeste dragunske pukovnije u madžarskom zadunavskom gradu Maria Theresienburgu koji posjećuju trojica visokih japanskih časnika zaduženih u nedavnom ratu protiv Rusije.

Pogledajte foto-galeriju s premijere

Krležin odnos prema austrougarskim tradicijama očituje se u ovoj prozi na karakterističan način. U opisima, nabrajanjima, retorici govornika, konstruiranju fiktivne vojne predaje, on gradi grotesknu satiričnu sliku grandomanske samoobmane carstva koje ne želi znati da umire.

Uz glumačku postavu koju čine Vanda Winter, Dražen Čuček i Ozren Grabarić, komad oplemenjuje izvedba solista Baleta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Među brojnim gostima bili su premijer Zoran Milanović u društvu supruge Sanje Musić Milanović i potpredsjednik hrvatskog Sabora Nenad Stazić.

Predstava „Sprovod u Theresienburgu“ na rasporedu je Kazališta Ulysses do 27. srpnja, a 30. i 31.srpnja biti će izvedena na Splitskom ljetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:12