DUBROVNIK

FOTO: NA JEDNOJ OD NAJLJEPŠIH I NAJPRESTIŽNIJIH HRVATSKIH POZORNICA PREMIJERNO ODIGRAN 'HAMLET' U predstavi uživao i premijer

 Bozo Radic / CROPIX
 

Na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno je odigran Shakespeareov “Hamlet” u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Na tvrđavi Lovrijenac time je otvoren premijerni dramski program jubilarnih 70. Igara. Riječ je o prvom “Hamletu” na Lovrijencu u posljednjih deset godina, a ukupno 13. koji je postavljen na ovoj prestižnoj pozornici.

Velikog Hamleta utjelovio je Frano Mašković, koji je ujedno i prvi dubrovački Hamlet Igara, dok je u ulozi Ofelije zasjala Anđela Ramljak. Milan Pleština pojavljuje se u ulozi kralja Klaudija, Nikša Butijer je Polonije, Horacija igra Ermin Bravo, Ivan Colarić je Laert, Enes Vejzović Rosencrantz, Guildenstern je Pjer Meničanin, Fortinbras je Ranko Zidarić, Hamletovu majku Gertrudu igra Nina Violić.

Dubrovnik, 270719.
Premijera Hamleta na Dubrovackim ljetnim igrama.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Mato Frankovic.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

U ovom “Hamletu” dramaturginja Željka Udovičić Pleština, autorica adaptacije, predstavlja Hamleta koji, kako je napisala o predstavi, nije heroj, ali to i jest njegova kvaliteta. Hamlet je, zarobljen okolnostima i vremenom, položajem i svojom osobom prisiljen na reakciju koju preispituje izazivajući tako usud i slučajno okrvavi ruke. Njegova borba neće dovesti ni do kakvog rješenja. Vrijeme ga osuđuje na nestanak.

Dubrovnik, 270719.
Premijera Hamleta na Dubrovackim ljetnim igrama.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Mato Frankovic, Dubravka Suica, Nina Obuljen Korzinek.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

Hamlet naše generacije, napisala je dramaturginja, istina, reagira suočen s očekivanjima društva, ali nema više ideju - što poslije pobune!? Kako ustrojiti svijet? Kaže da u Elsinoru jedino sretni mogu biti grobari i pita se što se rješava kad Fortinbras, stranac, u ovo naše vrijeme preuzme vlast? Kakav on to novi red, moral, politiku donosi? Nikakav. Demagogiju. Nema sretnog novog života. Ne nastaje obećana zemlja. Tek neka viša politika u kojoj se ogleda europska kriza identiteta, smatra Udovičić Pleština i takvog je Hamleta ponudila na Lovrijencu.

Reprize “Hamleta” su na programu sve do 31. srpnja i sve su izvedbe rasprodane.

Dubrovnik, 270719.
Premijera Hamleta na Dubrovackim ljetnim igrama.
Na fotografiji: Ana Bratos.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:08