GAVELLA

FOTO Premijera predstave 'Fine mrtve djevojke'

 Goran Mehkek / CROPIX

Deset godina nakon istoimenog filma, večeras je u režiji Dalibora Matanića u zagrebačkom kazalištu "Gavella" premijerno izvedena predstava "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u kojoj se kroz ljubavnu priču dviju djevojaka prikazuje naličje današnjeg hrvatskog društva.

Problemi na koje je upozoravao film u predstavi su i dalje su prisutne, od malograđanskog licemjerja i dvostrukog morala, do šovinizma i homofobije. U središtu svega toga dvije su zaljubljene studentice, koje unajmljuju stan u kući koja za njih postaje mjesto koje će im uvelike promijeniti živote. Glume ih Nataša Janjić Lokas i Ivana Roščić.

Film je tek polazišna točka za ispitivanje stanja u kojem se kao društvo nalazimo, a na melodramatskom zapletu gradi se opasna i duhovita, zastrašujuća i na trenutke apsurdna, no prije svega upozoravajuća priča o tome što smo sve spremni učiniti jedni drugima, uvjereni da različitost ugrožava spokoj naših naoko skladnih života, ističe se u najavi predstave.

Matišić u svom tekstu nerijetko ide preko granica realizma, prema drskoj komediji s elementima groteske, ali to ne znači da je ono što govori manje stvarno, naprotiv, u tek prividnoj bizarnosti njegovih situacija vrlo je lako prepoznati sebe i svoje bližnje, dodaje se.

Po riječima Dalibora Matanića, izgleda da su se stavovi društva prema drugačijima u proteklih deset godina promijenili samo načelno i na verbalnoj razini, a stvarnost je drugačija. Ustvrdio je kako je predstava otišla i korak dalje, jer se ne bavi samo netolerancijom prema homoseksualcima, već i mržnjom koja je sveprisutna kod ljudi i od koje nitko nije izuzet.

S desetak dugometražnih i kratkometražnih uradaka Matanić se afirmirao kao filmski redatelj, a predstava u "Gavelli", njegov je drugi projekt u kazalištu, prvi je bio "Sjajno mjesto za nesreću" u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

U predstavi glume još Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek, Đorđe Kukuljica.

Scenograf je Deni Šesnić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, asistentica kostimografkinje Morana Cerovec, autori glazbe Pavao Miholjević i Jura Ferina, suradnica za pokret Irma Omerzo, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:32