POSVEĆENO HRVATSKOM POLITIČARU

FOTO: TENISKI TEREN POZORNICA PREDSTAVE O VLADI GOTOVCU Boris Svrtan izveo monodramu o jednoj od najvažnijih hrvatskih javnih ličnosti 20. stoljeća

 Bruno Konjević / CROPIX

Glumac i ravnatelj zagrebačkog kazališta Gavella, Boris Svrtan, izveo je u srijedu na teniskom terenu Rudeš predstavu ‘Moj slučaj’ posvećenu hrvatskom političaru i govorniku Vladi Gotovcu.

Monodrama ‘Moj slučaj’, čiji je Svrtan redatelj i izvođač, nastala je prema tekstovima Vlade Gotovca. Pjesnik, esejist, filozof, vrsni govornik i političar, Gotovac je jedna od najvažnijih hrvatskih javnih ličnosti u drugoj polovini 20. stoljeća i, po općem sudu, osoba nedosegnute moralne vertikale.

Kako je sam jednom prilikom rekao, Svrtan je kao predložak koristio stari izbor Gotovčevih tekstova pokojnog pisca i prevoditelja Čede Price, proširio ga je i nadopunio epizodama iz djetinjstva, hapšenjem, sudskim procesom iz 1972. godine kada je osuđen bez ikakvih dokaza itd.

O Gotovcu je Svrtan prošle godine za Jutarnji list kazao: ‘Da, bio je idealist, ali s idealizmom je počela politika kao vladavina naroda u Grčkoj. Dobro, robovi nisu imali pravo glasa, ali nemaju ni danas, njihovim se glasanjem manipulira, pa opet ostaju robovi medija, banaka, instaliranih vlada, velikih lutkara... Sva sreća da smo u kazalištu pa se možemo tome od srca smijati ili se isplakati ko ljudi. Politika je tako daleko otišla u svojoj “snalažljivosti” da više uopće ne može razumjeti Vladu Gotovca, ali narod ga itekako dobro razumije. No, slijedeći Vladu i njegovu borbu, na nama je radikalna kušnja da taj trend promijenimo.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:36